Linkovi

Jordanski kralj traži od Čejnija da pomogne obnovu mirnovnog procesa


Jordanski kralj Abdulah zatražio je od potpredsednika SAD Dika Čejnija pomoć u oživljavanju bliskoistočnog mirovnog procesa tokom razgovora koji su bili usredsredjeni na Irak i Iran.

Prilikom susreta u kraljevskom odmaralištu u Akabi, Abdulah je zamolio Čejnija da pomogne da se mirovni process izmedju Izraelaca I Palestinaca, kako je rekao, pomeri iz “stagnacije”. Jordan je inače poslednje odredište Čejnijeve bliskoistočne turneje, čiji cilj je bio pridobijanje podrške za stabilizaciju Iraka.

Tokom leta za SAD Čejni je rekao novinarima da je dobio podršku arapskih zemalja za politiku SAD u Iraku i da ta podrška nije uslovljena napretkom bliskoistočnog mirovnog procesa. Čejni je pored Jordana posetio Irak, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat.

Ostavka palestinskog ministar unutrašnjih poslova

Palestinski ministar unutrašnjih poslova Hani Kavasmeh podneo je ostavku posle najtežih sukoba medju palestinskim frakcijama u Pojasu Gaze u poslednjih nekoliko meseci.

Kavasme je rekao da od palestinske vlade nacionalnog jedinstva nije dobio odgovarajuća ovlašćenja nakon što je bio postavljen kao kompromisni kandidat kada su Hamas i Fatah obrazovali vladu pre dva meseca.

On je kritikovao obe frakcije zbog toga što su odbile da podrže njegov plan za reformu snaga bezbednosti. U jučerašnjim sukobima poginulo je osam a ranjeno je preko 50 osoba.

Nasilje je nastavljeno uprkos primirju postignutom uz posredovanje Egipta. Palestinski ministar informisanja, Mustafa Barguti, upozorio je da bi sukobi mogli da dovedu do pada vlade nacionalog jedinstva.

XS
SM
MD
LG