Linkovi

Oli Ren očekuje da sa novom vladom Srbije EU nastavi pregovore o pridruživanju


Evropljani su sa olakšanjem primili dobre vijesti iz Beograda. Iako još čekaju i formalo formiranje vlade, evropski ministri okupljeni u Briselu su iskazali nadu da će nova vlada biti prodemokratska i proevropska, što će otvoriti put nastavku približavanja Srbije Evropskoj uniji.

Olakšanje i očkeivanje da će nova vlada opravdati proevropsku orjentaciju većine srpskih glasača, najkraći je opis raspoloženja evropskih ministara spoljnih poslova okupljenih u Briselu na redovnom sastanku Savjeta. Takva vlada će otvroriti put za nastavak prekinutih pregovora sa Briselom vjeruje evropski komesar za proširenje, Oli Ren:

"Kada se uspostavi takva vlada, koja će u prvom planu imati evropske integracije, koja će saradjivati sa Haškim sudom i intenzivirati ekonomske reforme, mi tada, istog trenutka možemo da osvježimo evropske perspektive Srbije. Vjerujemo da program nove vlade i odluke koje od nje očekujemo, mogu da budu osnova za hitan nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. A Sporazum je propusnica za kandidatski status. Naravno, puna saradnja sa Haškim sudom ostaje neophodan uslov za njegovo zaključenje. U svakom slučaju, Srbija je na dobrom putu i želimo je što prije da vidimo kako se približava Evropskoj uniji, kao i da provodi ekonomske i administrativne reforme".

Upitan da li ima i dalje povjerenja u Vojislava Koštunicu nakon farse sa parlamentarnom koalicijom sa radikalima, Ren je rekao:

"Ne živimo u savršenom svijetu. U stvari, ako je izbor izmedju radikala ili demokratske vlade, naravno da je bolji izbor, za gradjane Srbije, opredijeliti se za ono za šta su glasali na izborima - za Evropu i reforme”.

Konačno, na činjenicu da će nova vlada imati starog premijera i sumnju da će uspjeti u punoj saradnji sa Hagom, komesar za proširenje kaže da vjeruje da će se uslov saradnje sa Hagom ispuniti “jer je to od suštinskog interesa za stanovnike Srbije, kako bi osiguralo da vladavina žakona potpuno zaživi u zemlji”.

“Nije samo riječ o jednom čovjeku, već o funkcionisanju vladavine zakona, pomirenju u regionu i o poštovanju medjunarodnih obaveza. Zbog toga i postoji ovaj uslov za zaključenje Sporazuma sa Srbijom. Uskoro ću otići u Beograd, da saznam vise i da vidim sve činjenice , kako bi slmo mogli da odlučimo kada, a vjerujem vrlo skoro, možemo da nastavimo pregovore".

Ren je, osvrćući se na rješavanje kosovskog pitanja, rekao da se "od Srbije očekuje konstruktivnost" i naveo "da nema razloga da se nastavi agonija", jer su “stavovi Beograda i Prištine nepomirljivi i nema izgleda da se dodje do nagodbe”.

“Zato je plan specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija osnova za rješenje, pošto predvidja i decentralizaciju i zaštitu srpske zajednice i vjerskih objekata”, rekao je Ren.

U Beogradu je, u međuvremenu, saopšteno da će u sredu biti održana poslednja runda razgovora i parafiranje sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji između Srbije i Evropske komisije.

Šefica Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izrazila je uverenje da je pitanje dana a ne nedelja kada će biti nastavljeni i razgovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Evropske integracije jedna su od ključnih tema o kojima se vodi parlamentarna rasprava oko formiranja nove Vlade i prema dostupnim informacijama za te poslove biće zadužen potpredsednik Vlade.

Međutim, predsednik opozicione Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da njegova stranka i pored toga neće podržati zakon o ministarstvima.

Nametanjem pogrešnog prioriteta kroz formiranje ministarstva za Kosovo i marginalizovanjem evropskih integracija zakon je sebe diskvalifikovao i mi ga nećemo podržati, rekao je Jovanović.

Zamenik predsednika Demoratske stranke Dušan Petrović smatra da je najvažnije da Parlament izabere Vladu koja će nastaviti evropske integracije i pregovore o stabilizaciji i pridruživanju i naglašava da su "uveravanja iz Evropske unije da će odmah biti nastavljeni pregovori o pridruživanju i stabilizaciji".

Međutim, šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da su evropske integracije jedna tema i podsetio da je u Srbiji postignut jasan dogovor oko druge teme, oko Kosova "i da oko toga nema nikakvog kompromisa".

Aligrudić je zatim istakao da će i ostali dogovori koji su postignuti oko koalicione Vlade biti poštovani.

XS
SM
MD
LG