Linkovi

Globalno ispitivanje ukazuje na želju za jačim i efikasnijim UN


Jedno novo ispitivanje javnog mnjenja sugeriše da bez obzira što su članice Ujedinjenih nacija retko saglasne u pogledu načina dolaženja do nekih ključnih ciljeva - kao što su sprečavanje rata, podržavanje ljudskih prava i unapređenje pravde - gradjani tih država ubedljivo podržavaju Ujedinjene nacije i žele da ta organizacija preduzme aktivniju ulogu u rešavanju sukoba i sprečavanju širenja nuklearnog oružja.

Anketu je sprovela veb stranica Čikaški savet o globalnim pitanjima i svetskom javnom mnjenju.org. Ona sadrži odgovore gradjana iz 17 zemalja, uključujući četiri stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Stanovnici Palestinskih teritorija, koji nemaju svoju državu, takodje su učestvovali u anketi.

Prema njenim rezultatima, 64 odsto ispitanika je izjavilo da bi Ujedinjene nacije trebalo da imaju stajaće mirovne snage koje bi odabrala, obučila i kojima bi komandovala Svetska organizacija. 52 odsto anketiranih navodi da bi Ujedinjene nacije trebalo da spreče zemlju koja još nema nuklearno naoružanje, da ga stekne.

Stiven Krul, direktor Odeljenja za medjunarodnu politiku na Merilendskom univerzitetu, kaže da rezultati ankete ukazuju da bez obzira što vlade mogu da se opiru kolektivnom donošenju odluka u pitanjima kao što su ljudska prava ili širenje nuklearnog oružja, njihovi stanovnici nemaju otpor prema tome.

”Većina ljudi u svetu ne podržava tvrdnju da su pitanja kao što su neširenje nuklearnog oružja, genocid i kršenje ljudskih prava, jednostvno unutrašnja stvar u koju ne bi trebalo mešati Ujedinjene nacije.“

Krul je primetio da najviše iznenadjuje stav Kineza prema Ujedinjenim nacijama. Posle Meksika, Kinezi su najraspoloženiji prema svetskoj organizaciji. Kineski narod u velikoj meri podržava davanje širih ovlašćenja Ujedinjenim nacijama. Većina Kineza, odnosno 76 odsto, navodi da bi Savetu bezbednosti trebalo dopustiti da koristi vojnu silu u slučajevima ozbiljnih kršenja ljudskih prava.

”Mislim da je time izražena duboka spremnost Kineza da se priključe svetu, da budu deo sveta, a ne izolovani od njega. Oni vole proces globalizacije i u tom smislu su pokazali najveće oduševljenje. Ceo proces povezivanja Kine sa svetom se u širokim krugovima smatra pozitivnim.”

Globalna javnost je podeljenija u pogledu pitanja kao što je upotreba sile radi ponovnog uspostavljanja zbačene demokratski izabrane vlade i uvođenja poreze Ujedinjenih nacija na prodaju oružja i nafte.

XS
SM
MD
LG