Linkovi

Uvode se stroga pravila ishrane u školskim restoranima


Američki Nacionalni institut za zdravstvo opisuje dečiju gojaznost kao «epidemiju u Sjedinjenim Državama», pošto trenutno oko 20 odsto američke dece ima prekomernu težinu. U cilju borbe protiv gojaznosti, američki Institut za medicinu predstavio je novi izveštaj koji preporučuje zabranu prodaje gaziranih pića, slatkiša i hrane bogate mastima, kao što je čips, u automatima za hranu i kafeterijama za užinu. Izveštaj je pripremljen na zahtev Kongresa. Doktor Virdžinija Stolings, pedijatar, predsedavala je odborom koji ga je usaglasio.

«Naše društvo bi stvarno moglo da obogati živote naše školske dece ako bi uradilo tako nešto».

Doktorka Stolings kaže da deca svoje najvažnije količine dnevnih kalorija dobijaju u školi tako da škole imaju obavezu da doprinesu zdravlju djaka. Izveštaj preporučuje zamenu hrane sa preteranom količinom masti, šećera i soli, - vodom, nemasnim mlekom, voćnim sokovima, voćem i povrćem. Takodje se preporučuje da užina sadrži najmanje jedan obrok voća, povrća, žitarica ili mesnih proizvoda. Neprofitni Centar za nauku u javnom interesu navodi da su predložena nova pravila mnogo bolja od dosadašnjih. Portparolka Margo Vuten kaže da «sadašnji nutricioni standardi u školama veoma zaostaju».

Odbor je preporučio školama da primene ista pravila u obezbedjivanju zdrave hrane na školskim zabavama i ostalim aktivnostima. Medjutim, predstavnici industrije hrane dovode u pitanje ideju da će takve promene uticati na dečiju gojaznost. Rik Berman je iz Centra za slobodu potrošača.

«Oni i dalje ignorišu nešto što je više nego očigledno, a to je koliko vežbate i koliko ste fizički aktivni».

Zarada od prodaje iz automata mogla bi da se smanji. Nakon što su škole u Vašingtonu usvojile politiku zdrave hrane, prodaja iz automata je opala. Škole su često dobijale deo te zarade. Medjutim, koautor izveštaja Rozmari Dideriks kaže da zdrava hrana može da bude i ukusna i da od industrije hrane zavisi da li će napraviti ukusne i zdrave obroke.

«Sigurna sam da će industrija biti veoma kreativna i da će izaći sa nekim veoma dobrim proizvodima».

Preporuke kongresnog odbora ne mogu biti primenjene ako se ne ugrade u zakon. Kongres sada ima mogućnost da zahteva nutricione standarde za svu hranu koja se prodaje u školama, a ne samo u kafeterijama.

XS
SM
MD
LG