Linkovi

Planeri napada na Fort Diks ostaju pritvoru


Na današnjem sudskom pretresu u Okružnom sudu u Kemdenu u državi Nju Džerzi, odlučeno je da šest ljudi optuženih za planiranje napada na američke vojnike u armijskoj bazi Fort Diks, bude zadržano u pritvoru, bez mogućnosti za oslobađanje uz kauciju.

Tužioci su rekli da postoji opasnost da šestorica optuženih - svi rođeni izvan Sjedinjenih Država – pobegnu i da treba da ostanu u pritvoru.

Pet optuženih nije imalo primedbe na taj zahtev, a jedan je tražio da bude oslobođen uz kauciju. Trojica od šestorice, Dritan, Šain i Eljvir Duka, braća albanske nacionalnosti rođena u Makedoniji, ilegalno borave u Sjedinjenim Državama.

Njihova rodbina u rodnom Debru je u međuvremenu izrazila nezadovoljstvo i nevericu da su mladići hteli da napadaju Sjedinjene Države. Još jedan od osumnjičenih je rođen u bivšoj Jugoslaviji, a preostala dvojica su iz Turske i Jordana i svi su starosti od 22 do 28 godina.

Tužilac Kristofer Kristi je rekao da nema dokaza da je šestorka direktno povezana sa bilo kojom međunarodnom terorističkom organizacijom, ali da smatra da su ih inspirisale terorističke i džihadističke organizacije.

XS
SM
MD
LG