Linkovi

Nacrt nove rezolucije o Kosovu dostavljen članicama Saveta bezbednosti


Medju članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija danas poslepodne cirkuliše nacrt nove rezolucije o Kosovu (tekst nacrta rezolucije na engleskom). Da je zemljama članicama dostavljen nacrt dokumenta, potvrdio je za Glas Amerike predstavnik Stejt departmenta.

”Zajedno sa našim evropskim kolegama i Nemačkom dostavili smo nacrt rezolucije kojom se podržava plan Martija Ahtisarija čiji je cilj da se utre put nezavisnosti Kosova. Razgovori u SB o Kosovu traju od 3. aprila kada je Marti Ahtisari podneo svoje predloge o budućem statusu, kao i preporuku da se Kosovu odobri nadzirana nezavisnost,“ rekao je predstavnik Državnog sekretarijata.

Prema njegovim rečima, SAD veruju da Savet bezbednosti treba nedoložno da pridje rešenju tog pitanja jer posle osam godina administracije UN na Kosovu i više od godinu i po dana pregovora, došlo je vreme da se status reši. Svako odlaganje će samo povećati tenzije i još više otežati nalaženje održivog rešenja, smatra Stejt department.

Portparol Državnog sekretarijata je rekao da će o tom dokumentu biti raspravljano tokom narednih dana. ”Sa Rusijom i drugim članicama Saveta bezbednosti vodimo intenzvine diskusije kako bi proces bio uspešno priveden kraju,“ rekao je portparol.

On je odbio da nagadja o brojčanoj podršci dokumentu u Savetu Bezbednosti, ali je ukazao da je nedavna misija za utvrdjivanje činjeničnog stanja, koja je boravila u Srbiji i na Kosovu, većini zemalja članica pojasnila da je situacija na Kosovu neodrživa i da status mora biti rešen.

Na pitanje da li će biti novih pregovora, portparol je odrečno odgovorio dodavši da je specijalni izaslanik UN zaključio da nikakvim dodatnim pregovorima, ma kakav format oni imali, neće moći da se prevazidju fundamentalne razlike u stavovima dveju strana prema statusu.

”Mi podržavamo njegov zaključak,“ rekao je predstavnik Stejt departmenta. A na pitanje da li će SAD jednostrano priznati nezavisnost Kosova ukoliko ne bude usvojena relevantna rezolucija, on je odgovorio da je Vašington uveren u mogućnost usvajanja nove rezolucije koja će utrti put nadziranoj nezavisnosti Kosova jer -- kako je rekao -- ”Ahtisarijeve preporuke uživaju podršku većine zemalja članica Saveta bezbednosti i Evropske unije.“

XS
SM
MD
LG