Linkovi

Vujanović ne očekuje da će EU sankcionisati potpisivanje Člana 98


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović poručio je danas da će i petu godinu mandata posvetiti afirmaciji interesa Crne Gore, njenom ekonomskom napretku i izgradnji stabilnog i demokratskog društva i zahvalio na pomoći i podršci koju Crna Gora dobija od SAD-a, sa kojom želi da izgradi strateško partnerstvo.

Vujanović se, na konferenciji za novinare povodom četvorogodišnjice predsjedničkih izbora, posebno osvrnuo na svoju, tek okončanu posjetu SAD, izražavajući zadovoljstvo zbog srdačnog prijema i sastanaka na visokom nivou:

‘’Uz zahvalnost za pomoć i podršku koju smo dobili od administracije i građana SAD, bila je to prilika da svojim sagovornicima saopštim želju Crne Gore da u SAD imaju strateškog partnera, uz očekivanje da njene kompanije budu što prisutnije u Crnoj Gori. U ovim i brojnim susretima, bilo je zadovoljstvo da čujem izraze poštovanja demokratskom referendumskom procesu, ali i ostvarenim efektima, nezavisne države Crne Gore’’.

Komentarišući najave da će zbog potpisanog SOFA sporazuma i člana 98 opozicija u ponedjeljak zatražiti njegovu ostavku, Vujanavić je istakao da su ‘’inicijative u kojima se predsjednik republike kritikuje zbog sporazuma iznenađujuće’’:

‘’Sada se želi inicirati moja odgovornost za potpies jednog Sporazuma koji je kapitalno važan za Crnu Goru, koji smo mi posljednji potpisali u regionu i koji u Evropi jedino nije potpisala Bjelorusija. Da li to znači da Crna Gora treba da slijedi ono što je bila politička orijentacija i stav Bjelorusije? Potpisao sam Sporazum koji je, između ostalog, rezultirao otvorenom podrškom u reformama naše vojske i sa potrebom da se kroz to poveća kredibilnost Crne Gore kao bezbjednosnog prostora i time ulaganja u Crnu Goru kompanija iz SAD. Nama jeste strateški interes saradnja sa SAD i mislim da svi građani Crne Gore to i osjećaju’’.

Konstatujući da mnogi, pa i novinari koji sudanas izrazili interesovanje, ne razlikuju značaj potpisa na SOFA sporazum i član 98 koji se tiče izručenja američkih vojnika Međunarodnom krivičnom sudu, predsjednik Crne Gore je rekao kako očekuje da će EU razumjeti odnos koji Crna Gora ima prema SAD:

‘’Konačno-i EU gradi dobre, sadržajne i prijateljske odnose sa SAD i apsolutno je izvjesno da Brisel Crnu Goru neće negativno doživjeti-i u kontekstu svojih dobrih odnosa sa SAD u smislu prihvatanja jednog Sporazuma koji je razmijenjen notom, a koji je obezbijedio ovakav tretman koji je potpisalo više od 100 zemalja. Dakle, ne očekujem negativnu reakciju iz Brisela’’.

Vujanović je konstatovao da to nikako ne može biti razlog za usporavanje hoda Crne Gore ka EU-i i dodao da je među zvaničnicima SAD naišao na potpuno razumijevanje kada su u pitanju integracioni procesi i potreba Crne Gore da bude dio EU.

XS
SM
MD
LG