Linkovi

Toni Bler želi da ga nasledi sekretar za finansije Gordon Braun


Britanski premijer Toni Bler je zvanično podržao ministra finansija Gordona Brauna za svog naslednika. Braun je odmah i zvanično počeo kampanju za novu funkciju.

Bler je danas rekao kako mu je izuzetno drago da podrži Brauna za novog lidera Laburističke stranke. On je juče najavio da će podneti ostavku 27 juna.

Premijer Britanije tokom poslednjih deset godina, takodje je rekao da je Braun vrlo uspešno rukovodio ekonomijom u zemlji i dodao da njegov predloženi naslednik ima snagu, dobar sud i veliko iskustvo da postane savršeni premijer.

Bler je odgovarao na pitanja novinara nakon razgovora sa iračkim predsednikom Džalalom Talabanijem, koji je izrazio optimizam da će narednih nekoliko meseci dokazati ispravnost britanske politike u Iraku.

U medjuvremenu, Gordon Braun je počeo kampanju priznanjem grešaka koje su počinjene u Iraku, ali je naglasio da Britanija mora da ispuni svoje obaveze prema iračkom narodu.

Bler se sastao sa Sarkozijem

U medjuvremenu, premijer Bler se u Parizu sastanak sa novoizabranim francuskim predsednikom Nikolasom Sarkozijem i bivšim liderom, Žakom Širakom. Sarkozi postaje predsednik Francuske u sredu 16 maja.

Ranije ove nedelje, Toni Bler je čestitao francuskom Sarkoziju porukom na popularnom veb sajtu www.youtube.com.

U snimljenom video programu, Bler je na Francuskom nazvao Sarkozija snažnim liderom čiji izbor predstavlja priliku za Britaniju i Francusku da saradjuju. Nikolas Sarkozi će, prema očekivanjima, ubrzo optutovati za Berlin radi sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, čija je zemlja na čelu rotirajućeg predsedništva Evropske unije.

Sarkozi je rekao kako želi da reši zastoj nastao kad su Francuzi 2005.godine na referendumu glasali protiv predloženog ustava Evropske unije.

XS
SM
MD
LG