Linkovi

Zemlje regiona zabrinute zbog situacije u Srbiji


Na zagrebačkom sastanku zemalja Procesa saradnje jugoistočne Evrope izražena zabrinutost situacijom u Srbiji nakon izbora radikala Tomislava Nikolića za predsjednika skupštine

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren izjavio je u danas u Zagrebu da je izbor radikala Tomislava Nikolića za predsjednika skupštine Srbije vrlo zabrinjavajući i da predstavlja čin kojim je Srbija u samo dva dana otišla 20 godina unazad.

"Pratio sam parlamentarnu raspravu koja je izgledala nerealno i opasno, imao sam osjećaj da sam u vremenskoj mašini. Gospodin Nikolić se vraća na Miloševićevu retoriku. Sa žaljenjem smo saznali da je Koštuničina stranka podržala Nikolića. Znači li to da Srbija okreće leđa Evropskoj uniji?", upitao je Ren.

Međutim, evropski komesar je naglasio da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da ipak vjeruje demokratskim snagama u Beogradu da će preuzeti odgovornost i sastaviti vladu do 15. maja. Na novinarsko pitanje šta 'e da bude ako se to ne dogodi, Ren je odgovorio kako ta opcija uopšte nije privlačna i da niko ne želi povratak u prošlost.

Zabrinutost zbog situacije u Srbiji danas su u Zagrebu izrazili i premijeri Crne Gore i Hrvatske Željko Šturanović i Ivo Sanader, pri čemu je hrvatski premijer poručio “da politika Nikolićeve stranke nije evropska politika“ i iznio očekivanje „da je Nikolićev izbor samo epizoda koja neće dugo trajati“.

Inače, u Zagrebu je danas održan sastanak zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi na nivou ministara spoljnjih poslova, dok je za sutra planiran samit na nivou šefova država na kojem će između ostalih učestvovati predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, njemački kancelar Angela Merkel i američki podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns.

XS
SM
MD
LG