Linkovi

Volfovicu dato do petka da odbrani optužbe za kršenje etičkih normi


U nevolje zapali predsednik Svetske banke, Pol Volfovic, je dobio je rok da do sutra iznese svoju odbranu na optužbe u okviru istrage upravnog odbora banke da je prekršio etičke norme. Saradnik Glasa Amerike Beri Vud izveštava da podrška Volfovicu sve više opada.

Četiri nedelje od kako je izbio skandal vezan za kršenje etičkih normi, bivši američki visoki funkcioner Sekretarijata za odbranu Pol Volfovic i dalje se bori da zadrži svoj položaj. Juče je 24 -člani izvršni odbor Svetske banke saopštio da Volfovic može da dobije još dva dana da odgovori na optužbe da je prekšio interni kodeks etičkog ponašanja kad je aranžirao unapredjenje i povećanje plate za svoju životnu saputnicu, Šahu Rizu, inače službenicu banke. Volfovic je preuzeo predsednički položaj u banci 2005.godine. Pre toga on je imao veoma uglednu karijeru diplomate i bio zamenik sekretara za odbranu pred američku invaziju na Irak. Evropski članovi izvršnog odbora vrše pritisak da Volfovic podnese ostavku, rekavši da je njegova efikasnost umanjena zbog pomenutog etičkog skandala. Nemački predstavnik je posebno glasan i želi da se to pitanje reši pre no što kancelarka Angela Merkel bude domaćin na konferenciji o pomoći Africi kasnije ovog meseca. Francuska i Britanija takodje vrše pritisak za brzo rešenje ovog pitanja. Predsednik Buš i dalje izražava podršku Volfovicu, rekavši da je on talentovan funkcioner. Medjutim, mnogi službenici Svetske banke su se okrenuli protiv tog Amerikanca, nazvavši ga arogantnim i neefikasnim. Bivši funkcioner Banke, Denis de Trej, je medju kritičarima:

”Ovo je kriza rukovodstva koja nije počela kontroverzom oko Šahe Rize. To je daleko dublji niz pitanja koja su vezana za način na koji je Volfovic upravljao bankom i odnos koji je razvio sa visokim menadžerima, osobljem pa čak i izvršnim direktorima.“


De Trej je to izjavio na za Blumberg televiziju. I dok Vašington i dalje zvanično podržava Volfovica, već se diskutuje o imenima mogućih naslednika. Evropski članovi borda su saopštili da, ukoliko Volfovic podnese ostavku, što se njih tiče, nije problem nastaviti nezvaničnu tradiciju Sjedinjenih Država da imenuju predsednika Svetske banke dok Evropljani biraju šefa MMF-a.

XS
SM
MD
LG