Linkovi

Naučnici razvijaju internet katalog svih živih bića na zemlji


Istraživači odavno sanjaju o elektronskoj enciklopediji svih živih bića. Oni kažu da je to sada moguće ostvariti zahvaljujući razvoju internet tehnologije, digitalne fotografije visoke rezolucije i mogućnostima brzog čitanja genetskog koda živih bića.

Džejms Edvards je izvršni sekretar Informativnog centra za globalnu bioraznolikost, u Kopenhagenu, i prvi izvršni direktor Enciklopedije života:

”Gotovo da ne mogu rečima da opišem koliko je ovo uzbudljiva vest za naučnike i obične ljude širom sveta, a za mene posebno. Kada bude završena, enciklopedija će naučnicima, studentima i svim ljudima koji imaju pristup internetu omogućiti uvid u sva živa bića, čak i ona koja su tek otkrivena.“

Projekat se sprovodi u saradnji šest naučnih organizacija, među kojima su Institut Smitsonijan u Vašingtonu, Univerzitet Harvard, u Bostonu i čikaški muzej Fild, ali organizatori se nadaju da će se i druge svetske institucije uključiti u rad.

Jedan od mozgova ovog projekta je poznati biolog sa Harvarda, Edvard Vilson, koji kaže da je za sada poznato samo deset odsto živih bića:

Naši životi zavise od tog, uglavnom nepoznatog sveta, koji bismo želeli da bolje upoznamo. Drugim rečima, čovečanstvo živi na planeti o kojoj se malo zna. Znanje nam je rasuto po veoma stručnoj literaturi do koje je teško doći i za koju zna ograničen broj stručnjaka.“

Vilson kaže da će Enciklopedija života to promeniti i samim tim olakšati otkrića novih vrsta, koje bi mogle da nadju primenu u poljoprivredi i medicini. On ističe da će enciklopedija omogućiti naučnicima da lakše predvide izbijanja epidemija i širenje agresivnih biljaka i životinja.

Samo uz takvo enciklopedijsko znanje može biologija u celini da sazri i stekne moć predvidjanja. Nikada više nećemo previđati toliko zlatnih prilika u živom svetu oko nas, niti ćemo tako često biti iznenađeni iznenadnom pojavom novih štetnih vrsta.“

Razvoj Enciklopedije života koštaće 50 miliona dolara, a podršku dobija od šest sonivačkih institucija i dve američke dobrotvorne fondacije. Jedna od njih je Fondacija MakArtur, čiji predsednik Džonatan Fanton kaže da će istraživači svuda u svetu moći da prilažu svoja saznanja. On predvidja da će taj projekat biti od ogromne koristi naučnicima u siromašnim zemljama.


Enciklopedija života je nesumnjivo dobro sverdstvo za razmenu informacija, naročito u zemljama u razvoju, u kojima je pristup naučnim podacima ograničen. Mislim da se može reći da će ovo biti revolucija za naučnike u zemljama u razvoju.“

Izvršni direktor Enciklopedije života, Džejms Edvards, rekao je da je cilj katalogizacija milion živih bića - nešto više od polovine poznatih - u roku od pet godina.

XS
SM
MD
LG