Linkovi

Sejlor: Sadašnja situacija u Srbiji nije pogodna za grinfild investicije


Povodom izbora Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije, naš saradnik Branko Mikašinović razgovarao je sa predsednikom Poslovnog saveta SAD-Srbija, Džonom Sejlorom, o posledicama tog izbora i tekućem političkom zastoju u Srbiji.

SEJLOR: Ekonomska situacija će stagnirati iz četiri osnovna razloga: slaba saradnja sa Hagom, nerešen budući status Kosova, zemlja je bez vlade još od januara meseca i izbor Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine. To su sve negativni faktori. Siguran sam da predsednik i premijer žele da učine sve što mogu, ali zemlja se nalazi u ćorsokaku kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom planu. Kao rezultat toga, strani investitori će ili usporiti ili obustaviti priliv investicija.

GLAS AMERIKE: Da li bi tekuća politička situacija mogla da doprinese udaljavanju Srbije od Zapada na ekonomskom i političkom planu?

SEJLOR: Srbiji su potrebne grinfild investicije, odnosno da strane kompanije grade svoje fabrike i projekte i da zaposle lokalno stanovništvo, ne na privremenoj, već na permanentnoj osnovi. Ali sadašnja situacija u Srbiji nije pogodna za tako nešto, a ni za srpske kompanije koje su se borile da udju na strana tržista, uspostvile saradnju i privukle izvestan kapital. Medjutim, imate jedan karakterističan elemenat u vezi sa delovanjem Srbije: ona uvek kasni i čeka do poslednjeg momenta da nešto učini. To se odnosi na saradnju sa Hagom, na Kosovo itd. a to su sve otežavajuće okolnosti, pošto strane kompanije žele sigurnost, a ne političku nestabilnost, za svoje investicije i ekonomsko prisustvo kako u Srbiji tako i drugde.

GLAS AMERIKE: Pošto su i Rusija i Kina danas jake ekonomske zemlje, da li bi Srbija mogla da se okrene njima i zapostavi evroatlansku ekonomsku i političku integraciju i kakve bi bile posledice toga?

SEJLOR: Rusija je najaveći trgovinski partner Srbije. Medjutim, pored Rusije, Kine, pa i Koreje koja ispituje mogućnosti u Srbiji, Beogradu su potrebne zapadne investicije i saradnja sa zapadnim zemljama. Dakle, nije reč o tome da se Srbija osloni ili zavisi isključivo od jedne ili dve zemlje, već da ima potpuno integrisani ekonomski sistem i da saradjuje sa što više zemalja sveta. Dugoročno gledano, to je pravi put.

GLAS AMERIKE: Šta očekujete u budućnosti?

SEJLOR: U osnovi ekonomskog problema Srbije je politička paraliza. Predsednik i premijer bi trebalo da se dogovore i formiraju vladu i učine ono što je najbolje za Srbiju. Ja shvatam političke pritiske, unutrašnje i spoljne, ali to je nešto što se mora uraditi. Uzmimo na primer pitanje budućeg statusa Kosova ili saradnju sa Hagom: kada se ta pitanja reše, otvoriće se velike ekonomske mogućnosti za tu zemlju i njen brzi ekonomski progres.

XS
SM
MD
LG