Linkovi

Stručnjaci traže snažnu zaštitu ljudskih prava


Amnesti internašenel ukazuje da je takozvani sistem specijalnih procedura ugrožen pošto odredjeni broj zemalja radi na tome da se ukine sadašnji sistem nezavisnih eksperata. Ti eksperti prate stanje ljudskih prava u zemljama kao što su Demokratska republika Kongo ili Kuba i o svojim nalazima izveštavaju Savet koji shodno potrebi usvaja rezolucije čiji je cilj zaštita žrtava. Aktivista iz Konga, Golden Misabiko, kaže da je lično imao koristi od specijalnih procedura.

Prema njegovim rečima, kada je specijalni izvestilac UN za Kongo, Roberto Gareton, rekao vladi u Kinšas da traži Goldena Misabikoa koji se vodio kao nestao i -- on je pušten iz zatvora gde je mučen i izgladjivan.

Medjutim, generalni sekretar kanadskog odseka Amnesti internašenela Aleks Nev ukazuje da bi kodeks ponašanja koji zagovaraju afričke članice Saveta oslabio sistem specijalnih procedura jer bi informacije, hitni apeli i odnosne misije bili kontrolisani odredjenim pravilima.

Ti predlozi - ukoliko budu prihvaćeni - umanjili bi efikasnost specijalnih procedura. Takodje postoji predlog da zemlje članice Saveta UN za ljudska prava biraju specijalne izvestioce. Naše je mišljenje da bi bi to dovelo do politizacije procesa i da pojedinici koji bi tako bili birani ne bi bili nezavisni.

Predsednik Saveta UN za ljudksa prava, meksički ambasador Luis Alfonso de Alba, izjavio da ne brine zbog mogućeg slabljenja sistema specijalnih procedura i izrazio uverenje da će rezolucija o očuvanje integriteta tog sistea biti jednoglasno usvojena idućeg meseca na sledećem zasedanju Saveta.

XS
SM
MD
LG