Linkovi

Savjet Evrope opominje Srbiju na obavezu saradnje sa Hagom


Sa više evropskih strana stižu reakcije na izbor potpredsednika srpskih radikala za predsjednika Skupštine. Predsedavajuci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Rene van der Linden, naglasio je da žali zbog Nikolićevih komentara na račun evropskih institucija – koje je prepoznao kao eho turbulentne prošlosti.

Van der Linden, pored ostalog, upozorava da saradnja sa Hagom i predaja tom sudu Ratka Mladića nije moguća opcija i stvar izbora, već neizbježna obaveza Srbije na koju se obavezala i 2004. godine pristupajući Savjetu Evrope i iskazujući spremnost da ispunjava medjunarodne obaveze.

Obaveza Srbije da zaključi "hašku priču" je tim prije veća što se za dva dana sprema da preuzme predsjedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope - to je stavlja u fokus, posebno kada su u pitanju obaveze čije izvrsavanje nema alterantivu.

Sličnog tona je i obraćanje socijalista Evropskog parlamenta - oni su razočarani da je, nakon više od tri mjeseca koalicijskih pregovora, jedini rezultat izbor čvrstolinijskog predsjednika parlamenta.

Inače, u Briselu se dvojako tumači otkazivanje potpisivanja sporazuma o vizama i readmisiji. Uz zvanično objašnjenje o "tehničkim razlozima", suviše je očita podudarnost sa aktulenim zbivanjima u Srbiji i mogućim evropskim "pucnjima upozorenja".

XS
SM
MD
LG