Linkovi

Četvorica Albanaca u grupi koja je planirala napade na bazu Fort Diks


Četvorica Albanaca rođenih na području bivše Jugoslavije, jedan Jordanac i jedan Turčin uhapšeni su u SAD pod sumnjom da su kao radikalni islamisti planirali napade na vojnike u bazi Fort Diks u državi Nju Džersi.

Prema navodima vlasti, šestorica muškaraca planirala su da udju u vojnu bazu i pobiju što veći broj vojnika. Oni su identifikovani kao Mohamad Ibrahim Šnuer, Dritan Duka, Eljvir Duka, Šain Duka, Serdar Tatar i Agron Abdulahu.

Optuženi, koji se terete za ubistvo američkih vojnika, kasnije u toku dana bi trebalo da se pojave pred okružnim sudom u Kemdenu u Nju Džersiju.

Portparol kancelarije državnog tužioca navodi da većina osumnjičenih godinama živi u SAD i da su neki od njih američki državljani a neki ilegalni imigranti.

Portparol Bele kuće Toni Snou izjavio je da, za sada, nema dokaza da su šestorica muškaraca članovi neke medjunarodne terorističke trupe niti direktno povezani sa teroristima u inostranstvu.

Policija je uhapsila osumnjičene sinoć, kada su pokušali da kupe oružje od prodavca koji je tajno sarađivao sa federalnim vlastima. Istragu su vodili federalni i lokalni agenti, a jedan od njih je izjavio da je napad zaustavljen u fazi planiranja.

Funkcioneri iz Federalnog istražnog biroa su saopštili da su uhapšeni mesecima kovali zaveru i uvežbavali napad.

Takođe je saopšteno da su vežbe snimali video kamerom i da su načinili grešku kada su doneli snimak u radnju da bi napravili DVD kopiju. Jedan od zaposlenih u radnji je alarmirao Federalni istražni biro i nadležni su pokrenuli istragu.

XS
SM
MD
LG