Linkovi

Tadić tvrdi da izbor Nikolića nije u državnom interesu


Prvog dana po izboru Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije evro je porastao za 20 para i centralna banka je morala tokom dana da interveniše. Istovremeno, na Beogradskoj berzi je zabeležen rekordni pad vrednosti Belexa 15, indeksa najboljih srpskih kompanija. Pet odsto, koliki je pad, koštao je srpsku privredu pola miliona evra.

Oglasio se i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je upozorio da je izbor predstavnika Srpske radikalne stranke za predsednika Skupštine Srbije veoma štetan po interes države.

“Dovodi u pitanje razvoj našeg društva i mogućnost stvaranja evrop-skog kvaliteta života građana Srbije”, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika i ističe da je poslednji čas da progresivne snage pokažu odgovornost i učine napor u cilju obezbeđivanja napretka i evropske budućnosti Srbije.

Posle izbora Nikolića na čelo parlamenta G17 plus je donela odluku da napusti pregovore o formiranju vlade sa DSS-om. Sve dok je Tomislav Nikolić predsednik Skupštine Srbije G17 prekida odnose da strankom Vojislava Koštunice, a kako je danas rekao lider G17 plus Mlađan Dinkić preduslov za učešće G17 plus u daljim razgovorima o vladi je smena Nikolića i izbor demokratskog predsednika Skupštine.

Ako se ne formira vlada, G17 plus je spremna da – samostalno, ili u koaliciji sa DS-om izađe na nove izbore.

A izbori su, po oceni programskog direktora Cesida Marka Blagoje-vića u ovom trenutku verovatnija opcija od dogovora DS-a i DSS-a o vladi. Ukoliko bi se održali pod sličnim uslovima kao prethodni – ne bi doneli bitno drugačiji rezultat.

Sa takvom ocenom slaže se i direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić, koji procenjuje da je posle novih izbora verovatno i fomiranje koalicione vlade DSS-a i SRS. To bi, prema njegovim rečima, olak-šalo međunarodnim faktorima odluku o odlasku Kosova iz Srbije.

Iako ovo zasedanje parlamenta pokazuje duboke razlike između dveju stranaka koje su tri meseca pregovarale o vladi, po mišljenju analitičara Slobodana Antonića, i dalje postuje šanse za dogovor, s obzirom da se daleko odmaklo u pregovorima i da su obe stranke pokazale dosta spremnnosti na važne ustupke.

XS
SM
MD
LG