Linkovi

Sjedinjene Države razočarane zbog povratka jezika mržnje u srpsku politiku


Bez direktnog komentara izbora Tomislava Nikolića za šefa srpskog parlemanta, službeni Vašington danas je saopštio da je razočaran zbog povratka jezika mržnje u srpsku politiku.

Portparol Stejt Dipartmenta, Šon Mekormak rekao je da parlemantarna rasprava koja je rezultirala izborom Nikolića podsjeća na “loše dane iz vremena Slobodana Miloševića, kada su ljudi dijeljeni na patriote i izdajnike”.

“Niko ne želi da pojedinci doprinesu jačanju destruktivnog nacionalizma u Srbiji, jer to neće koristiti ni Srbiji ni stabilnosti u regionu” rekao je Mekormak.

Stoga je portoparol Stejt Dipartmenta apelovao i na parlamentarce i na političke lidere u Beogradu da se priberu, fokusiraju na evropsku integraciju zemlje i doprinesu stabilnosti balkanskog regiona.

Nakon izbora Tomislava Nikolića EU je odložila parafiranje sporazuma o vizama, a Savjet Evrope otkazao podizanje zastave u Beogradu, koje je bilo planirano za subotu.

Gostujući u programu Glasa Amerike, analitičar Brukingsovog instituta, Igor Dančenko. Ocijenio je da je Zapad svakako razočaran razvojem dogadjaja u Srbiji, ističući da bi neke zemlje izbor Nikolića kao nacionaliste, mogle da iskoriste kao argument protiv Srbije, u procesu odlučivanja o statusu Kosova.

On smatra i da bi se izbor Nikolića mogao negativno odraziti i na odnose Srbije sa Rusijom, zbog bojazni Moskve da bi na zapadu mogla da bude viđena kao pomagač radikala.

No, ruski ambasador u Beogradu, Aleksandar Aleksejev posjetio je novoizabranog predsjednika Skupštine svega desetak sati nakon njegovog izbora. Aleksajev je novinarima u parlamentu rekao da je izbor Nikolića unutrašnja stvar Srbije, ali da Rusija poštuje demokratske prinicipe njegovog izbora. Nije komentarisao zabrinutost Evropske unije Nikolićevim izborom.

XS
SM
MD
LG