Linkovi

Obalska straža SAD obučava crnogorske graničare


Centar za obuku Obalske straže Sjedinjenih Američkih Država počeo je obuku službenika crnogorskih organa zaduženih za bezbjednost granica, kako bi se one efikasno čuvale i kontrolisale. U programu učestvuju i pripadnici granične policije BiH.

Obuka se počela juče i trajaće do 18. maja, a pohađaju je službenici Granične policije Crne Gore, Ministarstva odbrane, Uprave carina i Granične policije Bosne i Hercegovine.

Direktor Uprave carina Miodrag Radusinović kazao je da se specijalna obuka na malim plovilima obavlja u okviru programa kontrole izvoza i bezbjednosti granica.

Radusinović je ocijenio da je obuka važna podrška Crnoj Gori u boljem obezbjeđivanju granica, otkrivanju krijumčarene robe, kao i za sprovođenje zajedničkih akcija državnih organa u cilju otkrivanja prevara i prekršaja.

„Zaštita carinskog područja ne podrazumijeva samo kopnene granice već i granice na vodi, koje se često koriste za vršenje nelegalnih radnji“, kazao je Radusinović na konferenciji za novinare.

On je rekao da je za efikasan rad carinske službe od velikog značaja postojanje adekvatne opreme i dobro obučenih službenika.

„Za sprječavanje i otkrivanje krijumčarene robe i prekršilaca neophodno je zajedničko djelovanje svih organa zaduženih za zaštitu granica, a ovakve obuke su prilika i za poboljšanje saradnje sa organima susjednih država“, kazao je on.

Komandant Centra za obuku Obalske straže SAD-a En Ivalt rekla je da obuka podrazumijeva zajedničke vježbe na vodi sa crnogorskom graničnom policijom i mornaricom Uprave carina.

“Vježbama ćemo razmijeniti metode i standardizovati taktiku rada, kako bi bili efikasniji u zajedničkoj saradnju i sa našim međunarodnim partnerima”, kazala je Ivalt.

Ona je dodala da prijateljstvo koje će se uspostaviti tokom obuke između crnogorskih i američkih učesnika može poslužiti kao osnova za partnerske osnose dvije zemlje.

"Ako želimo da ikada postignemo istinski mir i bezbjednost moramo sarađivati sa našim prekograničnim prijateljima i nalaziti zajednička rješenje za prijetnje koje postoje na vodi", zaključila je Ivalt.

XS
SM
MD
LG