Linkovi

Server: Izbor Nikolića šamar svima koji su podržavali demokratiju u Srbiji


Za komentar povodom izbora Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije, kolega Branko Mikašinović, zamolio je direktora Balkanske inicijative u Američkom institutu za mir, Danijela Servera.

SERVER: To predstavlja šamar svima koji su podržavali razvoj demokratije u Srbiji, Srbima i drugima, ali i logičan ishod izbornih rezultata, pošto Radikalna stranka ima najveći blok u parlamentu. Izbor Nikolića me ne iznenadjuje, već to što do toga nije došlo ranje. Bojim se da bi to moglo da ima katastrofalne posledice za Srbiju.

GLAS AMERIKE: Kako bi izbor Nikolića mogao da se odrazi na dalje odnose Srbije sa SAD i Evropskom unijom?

SERVER: Sasvim je jasno da su Evropska unija i SAD napravile veliku grešku kada su primile Srbiju u “Partnerstvo za mir” bez insistiranja da se uhapsi Ratko Mladić. Da je on uhapšen bilo bi sasvim jasno u kom pravcu se kreće Srbija. Sada postoji neizvesnost, jer je ta zemlja ušla u “Partnerstvo za mir“, a da nije u potpunosti ispunile svoje obaveze prema Hagu. Izbor Nikolića je prirodna posledica diplomatskog promašaja Brisela i Vašingtona.

GLAS AMERIKE: Da li će se Nikolićev izbor odraziti na buduće odnose izmedju Srbije i Rusije, koja podržava Beograd u pogledu Kosova?

SERVER: Ne verujem da je Rusija previše srećna zbog takvog razvoja dogadjaja i da želi neku povezanost sa politikom Nikolićevog tipa. Hoću da kažem da niko nema ništa protiv izbora Nikolića na položaj predsednika Skupštine, pošto je njegova stranka najveća u skupštini, ali treba imati na umu druge posledice, posebno u pogledu budućeg statusa Kosova.

GLAS AMERIKE: Kakav dalji razvoj dogadjaja predvijdate?

SERVER: Teško je predivdeti bilo šta, ali izbor Nikolića za presednika skupštine Srbije nije značajna vest u Vašingtonu. Sa druge strane, u jeku su pregovori o Kosovu i sada je upućena jasna poruka zašto se dovodi u pitanje ostanak Kosova pod suverenitetom Srbije, što će verovatno otežati i pregovarčku poziciju Beograda. Naime, u Vašingtonu će preovladati mišljenje da Beograd nije partner sa kojim se može delotvorno saradjivati. Pored toga, Nikolićeva stranka je bila umešana u etničko čišćenje 90-ih godina prošlog veka, što bi otežalo reintegraciju Kosova u Srbiju.

XS
SM
MD
LG