Linkovi

Oli Ren: Srbija u veoma teškoj i izazovnoj situaciji


Prvi čovjek evropske vlade, zadužen za proširenje, još jednom je pozvao demokratske političke lidere i partije u Srbiji koji su dobili najviše glasova birača da ispune glasačku volju i formiraju demoktarsku vlast, koja će pokazati jasno evropsko opredjeljenje. Ovo je tim važnije jer su prilike zahtjevnije - uvjeren je komesar za proširenje:

"Srbija se nalazi u veoma teškoj i izazovnoj situaciji. Pratimo vrlo pažljivo zbivanja i primili smo na znanje izbor g. Nikolića za predsjednika Skupštine. Uprkos uznemirujućim signalima koji dolaze iz srpskog parlamenta, moje je mišljenje da reformama okrenute stranke još treba da imaju na umu želju svojih birača za evropskom budućnošću i da djeluju u tom pravcu. Sasvim je jasno da danas Srbija stoji na veoma važnoj raskrsnici - budućnost zemlje je u rukama njenih lidera i političkih snaga", kaže Ren i dodaje:

"Pred Srbijom je izbor - povratak na nacionalističku prošlost ili približavanje evropskoj budućnosti, stvarnoj perspektivi, koja stoji pred njom. Moramo pomoći Srbiji da oslobodi svoj značajan ekonomski intelektualni i kulturni potencijal u širem, evropskom okviru".

Još samo nekoliko dana preostaje za formiranje nove vlade i moram reći da sam zabrinut nemogućnošću evropskih i reformskih političkih snaga koje su dobile najviše glasova na izborima, da do sada formiranju vladu.

"Nadam se da će ove snage biti u mogućnosti da bolje saradjuju, kako bi ispunile očekivanja većine svojih gradjana jer većina srpskih glasača je dalo glas za reforme, za budućnost Srbije u EU".

Upitan za komentar činjenice da se, kada je riječ o formiranju vlade,koplja najviše lome oko kontrole nad službom bezbjednosti i policijom, komesar Rehn kaže:

"Raspodjela resora u novoj srpskoj vladi je interno pitanje. Ono što je važno je politička volja i mogućnost da se ispune uslovi koji otvaraju put za progres prema Evropi. A progres je baziran na vladavini zakona i ispunjavanju medjunarodnih obaveza. To stavlja fokus na saradnju sa Hagom, ali nije riječ samo o jednom čovjeku, riječ je o vladavini zakona i funkcionisanju sudskog sistema u zemlji, gdje se možete osloniti na policiju, koju kontroliše demokratska vlada. To je od suštinske važnosti
i ko god je pratio Srbiju u posljednjih godinu-dvije, ima sumnje u sadašnju vladu i njenu sposobnost da osigura vladavinu zakona i ispuni obavezu saradnje sa Hagom. Medjutim, ponavljam da je za nas važno da nova vlada ima takav program i instrumente da ispuni uslove za progres prema evropskim institucijama".

Komesar Ren je bio izričit da njegovo obraćanje i pojašnjavanje stava Brisela ima za cilj da razbije sve nedoumice oko toga šta je potrebno Beogradu kako bi nastavio sa približavanjem EU. Medjutim, Ren na kraju dva puta naglašava - sve to u slučaju ako Srbija želi da se pridruži Uniji, ako želi da se pridruži Uniji!

XS
SM
MD
LG