Linkovi

Britanska kraljica Elizabeta II dočekana u Bijeloj kući uz najviše državne počasti


Predsjednik Buš danas je dočekao englesku kraljicu Elizabetu Drugu i njenog supruga Princa Filipa. Svečanom dočeku, uz 21 počasni plotun i smotru, prisustvovalisu i potpredsjednik Čejni i državni sekretar Kodoliza Rajs. Kraljica će večeras biti počasni gost na državnoj večeri koju priređuje predsjednik Buš - 43. šef države koji se nije pročuo po organizaciji formalih večera, sa obaveznim kodom oblačenja.

Bilo da je u pitanju vožnja sa ruskim predsjednikom u pik-ap vozilu ili obilazak Elvisov Grejslenda sa japanskim premijerom, prilikom dočeka visokih državnih zvaničnika – predsjednik Buš preferira opušteniju atmosferu.

Sada je, njegov gost britanska kraljica, što samo po sebi pretpostavlja formalniji doček.

Dočekujemo ponovo dobru osobu, odvažnog lidera i velikog saveznika, kazao je predsjednik Buš.

Kraljica je naglasila da su bilateralni odnosi Vašingtona i Ujedinjenig kraljestva bliski i srdačni na svim nivoima.

Predsjednik će večeras prirediti državnu večeru – prvu manifestaciju sa obaveznim bijelom kravatom, otkako je postao predsjednik. Posljednji put, obavezna bijela kravata u Bijeloj kući, viđena je kada je predsjednik Klinton dočekao japanskog cara 1994.

Prva dama SAD kaže da je bilo potrebno malo supružničkog ubjeđivanja da bi predsjednik prihvatio ovako formalan kod oblačenja.

Ne znam koliko je odluševljen ovim. Ali kada dočekujete englesku kraljicu, onda je sasvim adekvatno da to bude uz obaveznu bijelu kravatu. Ovo je idealna prilika za to i on je to uvažio bez mnogo primjedi, kaže Lora Buš.

Od cvjetnih aranžmana do hrane – sve se usavršava do najsitinih detalja.

Leticia Boldridž, bivši funkcioner Bijele kuće zadužen za socijalna okupljanja kaže da je riječ o velikom broju najsitniji detalja koji sada moraju pokazati kako Bijela kuća može da organizuje državnu večeru jednako dobro kao i Bakingemska palata.

Na večeru, koja počinje večeras u osam po loklanom vremenu, pozvano je više od 130 zvanica. Na meniju su supa od graška, jagnjetina, riba i popriličan asortiman dezerta. Sjutra će kraljica obići američku prijestonicu i zasadiće drvo pred britanskom ambasadom, neposredno prije povratka kući.

XS
SM
MD
LG