Linkovi

Koštuničina DSS podržava Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije


Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, objavila je da će podržati izbor kandidata Srpske radikalne stranke, Tomislava Nikolića, za predsednika Srbije, a ne kandidata Demokratske stranke Milenu Milošević.

Predstavnik DSS-a Miloš Aligrudić rekao da ćenjegova stranka glasati za one koji imaju većinu, dok je lider radikala Tomislav Nikolić ocenio da je danas formirana skupštinska većina za izbor predsednika Skupštine. Dodao je, međutim, da da to još nije nova koalicija.

Podršku Nikoliću najavili su koalicija DSS-NS i SPS, što znači da je obezbedio većinu potrebnu za izbor. Radikali, SPS i DSS-NS imaju zajedno 144 poslanika.

Miloš Aligrudić nije odgovarao na novinarska pitanja, tako da nije bilo moguće čuti da li će podrška Nikoliću značiti da je DSS sa istom strankom postigao dogovor za izbor vlade, ali je rekao zašto DSS neće podržati kandidata DS-a.

Stranka Vojislava Koštunice se odlučila na takav potez jer DS nije hteo da se dogovori oko skupštinske većine niti nove vlade Srbije.

Prethodno su propali višemesečni pregovori Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije o formiranju vlade. Dve stranke su sinoć i jutros razmenile oštre optužbe svaljujući krivicu jedna na drugu.

Demokratska stranka, koja je na izborima održanim 21. januara osvojila dvostruko više glasova od koalicije u kojoj je Demokratska stranka Srbije, pristala je još ranije da premijer ostane Vojislav Koštunica, ali sadašnji premijer želi da zadrži i samostalnu kontrolu nad Bezbednosno informativnom agencijom i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Tadićeva stranka optužuje Koštuničinu da žele vladu sa radikalima, a Demokratska stranka Srbije optužuje stranku predsednika države da radi po stranom diktatu i poziva je da se "odupre spoljnim pritiscima i mešanju u izbor članova nove vlade".

Lider G17 Plus, Mlađan Dinkić, rekao je gostujući u programu radija B92 da "ne želi da prejudicira stvari” u vezi sa odlukom DSS-a da podrži kandidata SRS.

“Ali onoga časa ako bi Tomislav Nikolić bio izabran za predsednika Skupštine, mi onda napuštamo pregovore i to je kraj priče o tzv. demokratskom bloku u Srbiji", rekao je Dinkić.

Čelnik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je pozvao predsednika Tadića na razgovor kako bi "dve najveće proevropske partije u Srbiji" definisale zajedničku politiku.

Rok za imenovanje novog mandatara ističe 14. maja. Ako do tada poslanici ne izglasaju poverenje novoj vladi, Skupština Srbije se raspušta i predsednik Republike dužan je da raspiše nove parlamentarne izbore. Prema ustavnim rokovima, novi izbori moraju da se održe u roku od 60 dana, odnosno najkasnije do 13. jula.

XS
SM
MD
LG