Linkovi

Smouki Robinson: Muzika je moj alter ego


Smouki Robinson je u muzičkom biznisu prisutan gotovo 50 godina, kao tekstopisac, producent i izvodjač. Bob Dilan ga je opisao kao “najvećeg živog američkog pesnika”.

“Mislim da je omiljeni deo mog posla – izvodjenje. Volim da sam u studiju, volim da pišem pesme, i pišem ih stalno. Volim da stvaram muziku. To je moj omiljeni deo posla, i razlog što i danas nastupam pred publikom. Tako dobijam šansu za direktan kontakt sa fanovima. Dobijam priliku da budem sa njima, da imamo interakciju. Uvek kažem – ne pravim koncerte za ljude, pravim koncerte SA ljudima. Svi se zajedno dobro zabavljamo, dobro provodimo” kaže Smouki.

"Ponekad mogu da se osećam loše, ali kada muzika počne, u meni nešto oživi ili se pojavi moj alter ego, ili već nešto... Uvek bude zabavno...”

Robinson je nedavno objavio kolekciju pesama nekih od najvećih američkih kantautora.

“Te pesme su prve koje sam ikada čuo. One su napisane u vreme kada je pesma bila kralj”, kaže Smouki Robinson.

On opisuje šta je potrebno da bi se snimio hit.

Voleo bih da postoji mala tajna u koju sam ja upućen, tako da bih mogao da kažem “okej, ovo će biti hit”.... (smeh). Jer, istina je da se nikad ne zna. Moja formula kada ulazim u studio je da uvek počnem od pesme. Kada sednem da pišem, pokušavam da napišem pesmu, ne razmišljajući o popularnosti. Nadam se da će postati hit, ali ako ne bude, to je pesma i ima šansu... Da sam je napisao pre 50 godina, značila bi nešto ljudima u to vreme. Ako je napišem sada, značiće nešto ljudima. 50 godina kasnije, i dalje će značiti ljudima – ako je pesma.”

Robinson dobro zna kako se pišu hit pesme, jer je pisao pesme za Meri Vels, grupu Temptations i svoju grupu “The Miracles” su zauzele prvo mesto na top listama. Njegova karijera je započela kada je upoznao Berija Gordija, i pomogao u osnivanju legendarnog Motown Records.

“Ponosan sam na Motown i što sam povezan sa njima od prvog dana. Jer Motown je izrastao u nešto šire od naših najludjih snova, nas koji smo bili tamo prvog dana, a bilo nas je petorica, Beri Gordi i još četvorica. Izuzetno je osećanje biti svestan u šta je Motown izrastao na medjunarodnom nivou, šta znači u svetu...”.

Često kada nastupate u stranim zemljama, promoter koji vas je tamo doveo posle koncerta vas vodi na neko “in” mesto, neki najpopularniji klub. Otišli smo jednom u neki mali klub, na bini su svirali neki momci, i ako biste sklopili oči pomislili biste da su to The Four Tops. Kada je svirka završena i pevač sišao sa bine prišao sam mu i rekao “Bilo je fantastično”, a on je odgovorio “No comprendo”, “ne razumem” na španskom. Nije govorio engleski. Ali je znao pesme napamet. To je uticaj koji je Motown imao na svet.”

Uticaj samog Smoukija Robinsona na muziku bio je ogroman. Njegov glas i pesme su bili saundtrek za generaciju bejbi-bumera, a kao solo-umetnik inspirisao je stvaranje posebnog formata radijskih emisija, nazvan “Tiha oluja”, po jednom od njegovih albuma. Ove godine, Robinson je uvršćen u pet dobitnika počasne nagrade Kenedi centra za životno delo u domenu umetnosti. Kerolajn Kenedi ga je predstavila rečima...

“On je tiha oluja iz istočnog dela Detroita... Zbog njegovih pesama svi smo poželeli da je on “naš momak”...”

XS
SM
MD
LG