Linkovi

Privatnik osvojio nagradu NASA za dizajn astronautske rukavice


Ravno 200 hiljada dolara osvojio je jedan Amerikanac iz države Mejn, pošto je pobedio na konkursu američke svemirske agencije NASA za konstrukciju novog unutrašnjeg dela rukavice za astronautska odela.

Testovima utvrđeno da je njegova rukavica prijatnija, elastičnija i izdržljivija od one koja se sada koristi. Najzanimljivije je to što je konstruktor koristio svakome dostupne materijale.

Astronautske rukavice izrađene su od nekoliko slojeva materijala. Unutra je sloj specijalne tkanine natopljen gumom, preko koga dolaze razni drugi slojevi za zaštitu astronauta od mikrometeorita, od oštrih ivica, kao i za izolaciju od veoma niske temperature na mestima koja su trenutno zaklonjena od sunca, i veoma visoke temperature na mestima koja su direktno osvetljena suncem.

Kao i ostatak odela, rukavice su pod pritiskom i nisu baš mnogo elastične, tako da astronauti moraju dugo da vežbaju pred izlazak u slobodni prostor. Rukavice učesnika konkursa najpre su podvrgnute testu na pritisak.

Od tri ponuđene jedna nije izdržala pa je diskvalifikovana. Sledeći je bio test udobnosti u kome su članovi tima izvodili razne pokrete rukama u komori u kojoj je vladao vakuum. I najzad, proveravano je kako se rukavice ponašaju pod visokim spoljnim pritiskom.

Stručnjaci NASA-e kažu da će rešenja primenjena u novoj rukavici možda biti iskorišćena za izradu novih astronautskih odela. Kroz koji dan, u NASA-i će biti sprovedeno novo takmičenje pronalazača - ovoga puta za robotske ekskavatore.

XS
SM
MD
LG