Linkovi

Evropljani neće na Kosovo bez nove rezolucije UN


Evropska unija neće započeti svoju misiju na Kosovu bez odgovarajuće rezolucije Savjeta bezbjednosti, jasno je danas poručio visoki predstavnik EU, Havijer Solana, koji je potvrdio da se obavljaju konsultacije sa članicama SB iz EU, kako bi se došlo do jasnog evropskog mandata. Sa svoje strane, evropski komesar za proširenje, Oli Ren, ističe nadu da, uprkos zabrinjavajućim vijestima koje stižu iz srpskog parlamenta, još vjeruje da reformama okrenute partije imaju na umu želju većine birača da se Srbiji osigura evropska budućnost.

Sadašnja rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a nije dovoljna ni za trajno rješenje kosovskog statusa, ni za civilnu misiju EU na Kosovu, ukazao je danas visoki predstavnik EU, Havijer Solana, obraćajući se članovima Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta. Drugim riječima, Evropljani neće na Kosovo bez nove rezolucije Savjeta bezbjednosti; o čemu se vrše intenzivne konsultacije sa 5 država Unije, stalnih članica Savjeta. Takav pristup i dogovor, uvjeren je Solana, obezbediće evropsko jedinstvo i čvrst i jasan mandat misije na Kosovu. Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost je uvjeren da prilike na Kosovu više nisu opasne, te da bi plan izaslanika Ahtisarija, ako se provede, obezbjedio da više ne bude značajnijih teškoća oko kosovske bezbjednosti.

Neizbježno je bilo i osvrtanje Havijera Solane na situaciju oko formiranja nove vlade u Beogradu: "Mi želimo što i većina ljudi u Srbiji- da se približi Evropi. To je i pozicija većine - nadam se da će i rezultat ovog procesa biti u tom svjetlu. Kao što je poznato, Srbija ima svu podršku EU - ponudili smo perspektivu da postane dio Unije. Naravno, treba da učine svoj dio posla - da provedu reforme, postignu punu saradnju sa Hagom, ali želim da kažem još jednom- vrata EU su otvorena za Srbiju".

Parlamentarcima se danas obratio i evropski komesar za proširenje, Oli Ren, koji je sa svoje strane potvrdio još jednom opredjeljenje Komisije da podrži evropske perspektive Srbije - u Briselu su spremni da nastave pregovore sa Beogradom, čim se formira nova demokratska vlada i ispuni uslov saradnje sa Hagom. On je zabrinut zbog činjenice da se još nije formirala vlada, kao i vijestima koje dolaze iz parlamenta. Medjutim, nada se komesar Ren, reformama okrenute političke partije još uvijek mogu i trebaju da uzmu u obzir želju većine srpskih glasača da za Srbiju obezbjede evropsku budućnost.

Kada je riječ o Kosovu, Ren naglašava da je sada evropski prioritet da se što prije nadje održivo rješenje, bazirano na "paketu" izaslanika Ahtisarija. Svako odlaganje rješavanja kosovskog pitanja, upozorava komesar, povećava rizik od nestabilnosti na Kosvovu i u regionu.

XS
SM
MD
LG