Linkovi

Da li je na pomolu prekretnica u bilateralnim odnosima SAD i Sirije?


Sirijski ambasador u UN ocenio je da je nedavni susret državnog sekretara Kondolize Rajs i sirijskog šefa diplomatije Valida Molaema bio značajan. Dvoje državnika održali su polučasovni sastanak na marginama prošlonedeljne konferencije o stabilizaciji Iraka u Egiptu. Više detalja u izveštaju novinarke Glasa Amerike, Stefani Ho.

Posle susreta izmedju predstavnika SAD i Sirije na najvišem nivou u nekoliko poslednjih godina, sirijski ambasador u Vašingtonu, Imad Mustafa, rekao je u programu mreže CNN da ne može da pruži nikakve detalje o narednim koracima, ali je ocenio da prošlonedeljni susret državnog sekretara Kondolize Rajs i sirijskog ministra inostranih poslova možda predstavlja prekretnicu u američko-sirijskim odnosima.

«Simbolika ovog susreta je značajna. Često smo ukazivali SAD da bi trebalo da izmene svoj stav prema Siriji. Umesto da nas zaobilaze, trebalo bi da razgovaraju sa nama.»

Mustafa je naglasio da je, pošto je Irak sused Sirije, stabilnost te zemlje i pitanje nacionalne bezbednosti Sirije. On je naglasio da je u nacionalnom interesu Sirije da se nasilje u Iraku okonča što bi omogućilo da američke snage napuste tu zemlju. Irački ambasador u SAD Samir Sumaidaie, koji se takodje pojavio u programu mreže CNN prihvatio je da u Iraku ima stranih boraca, ali nije želeo da za to optuži Siriju.

«Ne želim da izdvajam nijednu zemlju posebno, ali mogu da vam kažem da bombaši samoubice većinom nisu Iračani i da ne znam ko ih ubacuje u zemlju.»

Sumaidaie je dodao da je Irak upoznat sa nastojanjima Sirije da, kako se izrazio, «zaustavi priliv teroristi i novca u njegovu zemlju» i da će sačekati da bi se videlo da li će biti konkretnog poboljšanja na terenu.

Članovi Kongresa iz obe stranke pozitivno su ocenili pokušaj SAD da stupe u kontakt sa Sirijom. Demokratski senator Čarls Šumer takodje je bio gost u programu mreže CNN.

«Razgovarati sa ljudima, čak i onima sa kojima imate žestoka neslaganja, je dobra stvar. Ko zna, možda će biti moguće postići i neku vrstu sporazuma.»

U istom programu republikanski senator Ričard Lugar ocenio je da je susret bio pravovremen.

«Drago mi je da je pronadjen način da se državni sekretar sastane sa Sirijcima. Za žaljenje je što je iranski ministar inostranih poslova morao rano da napusti večeru i da, takoreći, izbegne susret sa državnim sekretarom.»

Prema izjavi jednog američkog zvaničnika, iranski ministar Manučer Motaki, koji je trebalo da sedi nasuprot državnom sekretaru Kondolizi Rajs na pomenutoj večeri, požalio se da je crvena haljina jedne članice ekipe izvodjača suviše izazovna i zatim iznenada napustio večeru tokom konferencije o Iraku. Iransko ministarstvo inostranih poslova je juče (Sunday) saopštilo da je Teheran spreman da poboljša odnose sa SAD uprkos tome što je prošle nedelje propuštena prilika za direktne razgovore.

XS
SM
MD
LG