Linkovi

Nema nagoveštaja da je sporazum Bele kuće i Kongresa blizu


Bela kuća i Kongres će sledeće nedelje nastaviti pregovore o revidiranom zakonskom predlogu o finansiranju vojnih operacija u Iraku i Avganistanu. Kako izveštava novinarka Glasa Amerike, Pola Vulfson, mada se uoči razgovora dve strane ponašaju kolegijalno, nema nagoveštaja da je sporazum blizu.

Izmedju Bele kuće i Kongresa postoji dubok jaz u pogledu izmenjenog zakonskog predloga o finansiranju vojnih operacija. Bela kuća ne želi da se pominju rokovi za povlačenje američkih snaga iz Iraka. Demokratski lideri u Kongresu su se prvobitno zalagali za rokove, ali sada moraju da se zadovolje formulacijama koje će utvrditi specifične ciljeve koje bi iračka vlada trebalo da ispuni i eventualne posledice ukoliko to ne učini.

Vodja republikanske manjine u Predstavničkom domu, Džon Bejner iz Ohaja, kaže da nema ničeg lošeg u tome da se u zakonskom predlogu pomenu ciljevi ili standardi, ali jasno stavlja do znanja da njegova stranka neće podržati zakonski predlog koji bi kaznio Iračane ukoliko ne ispune odredjene ciljeve u predvidjenim rokovima.

«Ja sam za standarde koji će dovesti do uspeha. Nisam za standarde sa veštačkim rokovima, sa uskraćivanjem fondova, kako bi se osigurao neuspeh u Iraku.»

Bejneru je u programu mreže Foks postavljeno pitanje o dugoročnoj podršci ratu u Iraku u republikanskoj stranci. On je priznao da bi, ukoliko ne bude progresa, republikanski članovi Kongresa mogli da počnu da preispituju svoje stavove.

«Naši članovi Kongresa će u septembru i oktobru želeti da znaju kako ovo funkcioniše, a ukoliko ne bude funkcionisalo, kakav je alternativni plan.»

U programu mreže CNN jedan od vodećih demokrata u Senatu, Čarls Šumer iz države Njujork, rekao je da ne bi bio iznenadjen ukoliko se takav scenario ostvari.

«Mi mislimo da će podrška sadašnjem kursu medju republikancima u Senatu i Predstavničkom domu vrlo brzo nestati.»

Šumer je rekao da će demokrate nastaviti da se zalažu sa promenu politike administracije u Iraku. On je odbacio ideju kongresmena Bejnera o zakonskom predlogu koji bi sadržao standarde za Iračane ali bez kazni.

«Mislim da moramo da ugradimo i sankcije. Imali smo bezbroj ciljeva koji nisu bili ostvareni.»

Prošle nedelje predsednik Buš je stavio veto na prvobitni zakonski predlog koji je usvojen zahvaljujući većini koju demokrate imaju u oba doma Kongresa, a koji je sadržao i rokove za povlačenje američkih snaga iz Iraka. Medjutim, demokrate nisu imale potrebnu dvotrećinsku većinu da obore predsednikov veto. Kongresni lideri kažu da žele da dovrše rad na revidiranom zakonskom predlogu do kraja meseca, dok zvaničnici Bele kuće ističu da bi želeli da ga dobiju što pre.

XS
SM
MD
LG