Linkovi

Izrael optužen da sprovodi torturu nad palestinskim zatvorenicima


Dve izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su izraelsku bezbednosnu službu Šin Bet da koristi torturu prilikom saslušavanja palestinskih zatvorenika. Izveštaj koji su sačinile organizacije B'tselem i Centar za odbranu pojedinca, predstavljen je na konferenciji za novinare u Jerusalimu.

Autor izveštaja Jehezkel Lein kaže da se Palestinci u zatvorima prebijaju, savijaju im ledja, rastežu ih i uskraćuje im se spavanje. On kaže da se zatvorenici vezuju za stolice u bolnim pozicijama u dužem vremenskom periodu i da su izloženi ponižavanju, psovkama i pretnjama od strane istražitelja.

U izveštaju se navodi da je takva praksa uobičajena, iako se tortura smatra kršenjem medjunarodnog prava, a izraelski Vrhovni sud ju je zabranio 1999. godine. Reagujući u ime Šin Beta, izraelsko ministarstvo pravde saopštilo je da je izveštaj «prepun grešaka, neosnovanih tvrdnji i netačnosti».

U saopštenju je navedeno da se istražitelji ponašaju u skladu sa zakonom. Ministarstvo pravde takodje je navelo da su iskazi zatvorenika navedeni u izveštaju preterani. Medjutim, Lein kaže da ima mnogo dokaza za ono što je izneo u izveštaju.

On je naveo da su mnogi zatvorenici, koji se medjusobno ne poznaju, dali gotovo identične opise zloupotrebe. Ministarstvo pravde naglasilo je da istrage Šin Beta omogućavaju da se dodje do vrednih informacija o palestinskim terorističkim aktivnostima, koje pomažu u sprečavanju samoubilačkih bombaških napada u izraelskim gradovima.

XS
SM
MD
LG