Linkovi

Projekat vodovoda u Crnoj Gori dobio nagradu Američke akademije eko-inženjera


Američka akademija eko-inženjera (vebsajt Akademije) okuplja stručnjake iz svih krajeva svijeta, a svake godine, na internom konkursu, bira najbolje projekte i nagrađuje pojedince i kompanije. Ove sedmice, u vašingtonskom Nacionalnom pres klubu, uručena su priznanja najboljima – a jedini nagrađeni projekat izvan granica Sjedinjenih Država, bio je dizajn vodovoda u Crnoj Gori...

Na projekte eko-inženjera sve više se obraća pažnja, posebno zahvaljujući sve prisutnijoj kampanji zaštitnika prirode i onih koji upozoravaju da globalno otopljavanje ugrožava opstanak Planete. Predsjednik američke akademije eko-inženjera, Stiv Kelog, za naš program kaže da su ekološki prihvatljivi projekti u trendu, bez obzira na to an kojoj se strani debate o globalnom otopljavanju nalazite...

"Korektivne akcije o kojima govorimo unaprijediće život na Planeti u svakom slučaju, jer naši projekti doprinose održivosti, manjem zagađenju i smanjenom korišćenju energenata", kaže Kelog.

Akademija svake godine nagrađuje istraživačke , dizajnerske i druge poduhvate iz svih krajeva svijeta.

"Naše interno nadmetanje ima za cilj da identifikujemo značajne projekte iz svih krajeva u oblasti ekološkog inžinjeringa. Najbolje projekte i njihove nosioce svake godine dovodimo u Vašington da bi im ukazali čast i uručili nagrade", kaže predsjednik Akademije Stiv Kelog.

Ove godine, jedini nagrađeni projekat izvan granica Sjedinjenih Država, bio je dizajn i obnova vodovodne infrastrukture u Crnoj Gori.

"Našu kompaniju, CDM, angažovao je USAID da u relativno kratkom roku osmisli i riješi pitanje poboljšanja vodovodne i kanalizacione mreže Cetinja, Bzudve i Kotora", kaže predstvnica CDM-a, Tereza Hart.

"Projekat je počeo krajem 2004. Popravljena je infrastruktura vodovodne mreže, izgrađeni su rezervori i unaprijeđena je kanalizaciona mreža. U realizaciji projekta blisko smo sarađivali sa lokalnim i državnim institucijama, kompanijama i konsultantima – bez kojih se ovaj projekat nije mogao uspješno okončati", kaže Tereza Hart.

Vladan Ražnatović, direktor projekta, kaže za naš program da nagrada ima veliki značaj jer je nije nagrađen samo projekat koji je finasirao USAID, već projekat koji je realizovan u saradnji američke menadžerske firme CDM i crnogorskih firmi koje su izvele radove.

«Neke od tih firmi rade sa USAID-om već duži niz godina, tako da ova nagrada pokazuje da su CG građevinske firme u stanju da se takmiče i na svjetskom tržištu i da su u stanju da za obavljen posao budu nagrađena i u Americi», kaže Ražnatović.

Nagrađeni projekat inicirao je USAID. Jedan od čelnika američke agencije u Crnoj Gori, u vrijeme realizacije bila Ejmi Nolan Ozborn.

"Riječ je o projektu koji reprezentuje donaciju od 12 miliona dolara koju je odobrio američki kongres, uviđajući značaj očuvanja prirodne sredine na crnogorskom primorju – i sa ekološkog i ekonomskog stanovišta", kaže Ozborn.

"Projekat kojim sam rukovodio u posljednje dvije godine, nadam se da će značajno doprinijeti i razvoju turizma na crnogorskom primorju i da će doprinijeti zaštiti mora, što bi u narednom periodu morao da bude i prioritet politike", kaže Vladan Ražnatović. “USAID se do sada fokusirao na finanisranje infrastrukturnih projekata. U narednom periodu radićemo više na izgradnji institucija i zakonske regulative koja će upravljati sistemom viodosnadbijevanja i zaštite vodenih resursa”.

Nagrada američke akademije eko-inženjera dodijeljena projektu u Budvi, ima i još jedan značajan aspekt. Ejmi Ozborn kaže da se na ovaj način daje smjernica za buduća priznanja projektima koju,u okviru programa koje finansira narod Sjedinjenih Država, omogućavaju bolji život lokalnih zajednica.

XS
SM
MD
LG