Linkovi

Maliki: Nasilje u Iraku se podstiče i spolja i iznutra


Na međunarodnoj konferenciji u Egiptu o situaciji u Iraku, došlo je samo do ograničenih kontakta Irana i Sjedinjenih Država. S obzirom da nije bilo sastanaka na visokom nivou predstavnika dve zemlje, irački funkcioneri kažu da je spremnost dve države da se takvi razgovori održe ipak dobra osnova za poboljšanje situacije. Iz severnog Iraka, novinar Glasa Amerike Beri Njuhaus, izveštava o reakcijama samih Iračana.

Posle konferencije u Šarm el-Šeiku, irački premijer Nuri al-Maliki je izjavio novinarima da su se zvaničnici na konferenciji saglasili da nasilje u Iraku podstiču i spoljni i unutrašnji problemi i da su pristali da pomognu da se situacija poboljša.

Premijer Maliki je rekao da smatra da je to bio dobar početak, jer su zvaničnici počeli da govore o uzrocima problema. Zvaničnici Sjedinjenih Država optužuju Iran da podržva pobunjeničke organizacije u Iraku i, takođe, optužuju Siriju da ne čini dovoljno da spreči prelazak stranih boraca sa sirijske teritorije u Irak.

Premijer Maliki je rekao da neki irački problemi dolaze iz inostranstva, ali je istakao da i njegova zemlja ima znatne unutrašnje probleme koji ne mogu da se mimoiđu. To su problemi zbog kojih mnogi Iračani dovode u pitanje sposobnost vlade da stabilizuje zemlju.

Malikijevu većinski šiitsku vladu neprekidno kritikuju sunitski poslanici, ali treba reći da se šiitski poslanik iz Partije Fadilah u martu povukao iz Malikijeve šiitske alijanse i da su ministri odani antiamerički orijentisanom svešteniku Moktadi al-Sadru, takođe napustili vladu.

Posle godina obećanja političara da će da stabilizuju situaciju u prestonici, stanovnici Bejruta kažu da sumnjaju u nova obećanja o boljoj bezbednosti.

Hajder Abas kaže da su razgovori u interesu političkih lidera, a ne iračkog naroda. Drugi stanovnik Bagdada kaže da ovakvi razgovori retko donesu rezultat.

Saad Ali kaže da je konferencija u Šarm el-Šeiku slična drugim arapskim konferencijama, na kojima se vidi ozbiljnost, ali ne i rezultat. Stanovnici Bagdada čekaju da vide da li će američke i iračke bezbednosne operacije koje treba da donesu bezbednost prestonici, doneti rezultat. Premijer Maliki neprekidno promoviše celu akciju i Iračani smatraju da je ona ključni test za njegovu vladu. Američki komandanti očekuju da će do septembra izvestiti da je plan uspeo.

XS
SM
MD
LG