Linkovi

Buš sa demokratama pregovara o tekstu zakona o finansiranju vojnih operacija


Predsednik Buš i demokrate u Kongresu pregovaraju o novom zakonskom predlogu za finansiranje ratova u Iraku i Avganistanu, pošto je predsednik početkom nedelje uložio veto na predlog koji je sadržao i rokove za povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Predsednik Buš je rekao da je uveren da politički lideri mogu da se dogovore o novom zakonu, dodavši da su mu demokrate dale uveravanja da su rešene da finansiraju trupe.

Predsednik Buš je u utorak uložio veto na predlog budžeta u vrednosti od 124 milijarde dolara, jer je on sadržao i rokove za povlačenje američkih trupa iz Iraka, počev od oktobra ove godine. U svom redovnom nedeljnom radio govoru, predsednik Buš je ukazao da je vreme za politička nadmetanja isteklo:

”Shvatam da su mnogi demokratski lideri videli ovaj zakonski predlog kao priliku da saopšte da se protive ratu. U demokratiji bi trebalo da o svojim razmimoilaženjima debatujemo otvoreno i iskreno. Medjutim, sada je vreme da našim vojnicima obezbedimo sredstva koja čekaju.“

S obzirom na to da nemaju dvotrećinsku većinu koja je potrebna za obaranje predsednikovog veta, demokrate su sada sa šefom osoblja Bele kuće, Džošom Boltenom, počele da pregovaraju o novom zakonskom predlogu. U radio odgovoru demokrata, senator iz Njujorka Čarls Šumer je rekao da predsednički veto neće osujetiti zakonodavce iz njegove stranke da podrže trupe i istovremeno se založe za promenu kursa u Iraku.

”Znamo koliko je predsednik uveren da je u pravu. Medjutim, ako se osvrne na činjenično stanje, moraće da zaključi ono što je zaključila većina Amerikanaca: da moramo da promenimo smer.“

Predsednik Buš je rekao da je korigovao politiku prema Iraku upućivanjem dodatnih trupa koje će bolje obezbediti Bagdad.

I dok se nova strategija sprovodi u fazama, predsednik je istakao da je potrebno da Kongres pruži toj novoj strategiji šansu da uspe. On je odbacio rokove za povlačenje trupa, jer kaže da bi to ohrabrilo neprijatelja i učinilo da Amerika deluje slabo:

”Znam da se republikanci i demokrate neće složiti o svakom pitanju vezanom za rat. Medjutim, posledice neuspeha u Iraku su jasne. Ako napustimo Irak pre nego što vlada u Bagdadu bude mogla sama da se brani, doćiće do bezbednosnog vakuuma u zemlji. Ekstremizam svih frakcija bi mogao da ispuni taj vakuum i izazove sektaška ubistva u užasavajućoj razmeri.“

Senator Šumer kaže da nije posao američkih trupa da budu policajac u gradjanskom ratu sunita i šiita i naglašava da demokrate žele više da se usredsrede na obuku iračkih snaga i kontraterorističke operacije protiv Al Kaide, koji bi mogli da predstavljaju pretnju Americi.

XS
SM
MD
LG