Linkovi

Marša Barns podsjeća da je potpisivanje Člana 98. uslov za vojnu pomoć SAD


Dileme u vezi sa SOFA sporazumom i dogovorom o neizručenju američkih državljana Međunarodnom krivičnom sudu, otpravnica poslova američke ambasade u Podgorici Marša Barns vidi kao nepotrebne, ne precizirajući da li je crnogorska Vlada zahtijevala od SAD da sporazum neizručivanju državljana Međunarodnom krivičnom sudu ostane tajna.

"U štampi se pojavila sugestija da je način na koji je ovo sprovedeno veoma neuobičajen. Rekla bih da je standardna praksa vlada da poslove obavljaju razmjenom diplomatskih nota", rekla je Barns za dnevnik ‘’Vijesti’’.

Komentarišući postavljanje sporazuma SOFA i razmjene nota o "Članu 98" na veb sajt Vlade Crne Gore, ona je ocijenila da je to "veoma neobično jer je za očekivati da je to razmjena između vlada i da ona treba da ostane između vlada kao diplomatska prepiska".

Ona je navela da je, dok je Crna Gora još bila dio državne zajednice, razgovarano o sporazumu o statusu snaga i "Članu 98" i da ga je Srbija potpisala prošle godine.

Marša Barns je kazala i da je potpisivanje Člana 98. uslov za američku vojnu pomoć.

“Kongres je donio zakon, smatrajući da zemlje koje žele da dobiju vojnu pomoć od SAD treba da budu spremne da ispune neke obaveze. Možete se sporiti oko ispravnosti tog stava, ali on je tu.”

Osvrćući se na kritiku tih sporazuma od Evropske unije, ona je rekla da u SAD-u imaju dosta sofisticiranih i talentovanih pravnika koji smatraju da su oni potpuno u skladu sa međunarodnim pravom.

"Kada je riječ o sporazumu sa Crnom Gorom, iskreno se nadam da je nevjerovatna mogućnost da Amerikanac bude u Crnoj Gori i ovdje bude optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti", dodala je Barns.

Na pitanje zašto američki saveznici iz EU i NATo ne dijele stavove SAD o MKS, Barns je odgovorila:

”Oni su donijeli svoje odluke. Možda bi trebalo da utvrdite da li su članice EU koje su veoma kritikovale Ameriku zbog njenih stavova potpuno transparentne i da li su spremni da sve svoje građane predaju pod nadležnost MKS”.

Kazala je i da ne može da kaže da li će potpisivanje Člana 98. imati negativne posljednice po odnose Crne Gore i EU.

Ne znam da li će Crna Gora imati problema sa EU zato što je potpisala sporazum sa SAD, na to može odgovoriti samo EU.

Ona je rekla da je iznenađena konfuzijom u crnogorskoj štampi i javnosti o sporazumima sa SAD i ukazala da SOFA Sporazum ne znači da američki vojnici mogu ući u Crnu Goru kad hoće, već da za to moraju imati saglasnost crnogorskih vlasti.

Oglasila se i vladajuća Demokratska partija socijalista koja je saopštila kako se ima utisak da kritičari sporazuma nisu ni pročitali njihovu sadržinu.

Ta stranka tvrdi da je odbrambena saradnja dvije države "zasnovana na potpunom poštovanju suvereniteta svake strane i ciljeva Povelje Ujedinjenih nacija, potrebe za unaprjeđenjem zajedničke bezbjednosti i izgradnjom tješnje saradnje dvije države".

XS
SM
MD
LG