Linkovi

U bioskopima počeo da se prikazuje treći nastavak Spajdermena


Kostimirani super-heroj stiže u bioskope sa svojom trećom avanturom,l spreman da sruši sve moguće rekorde na blagajnama i u SAD i širom sveta. Novinar Glasa Amerike Alen Silverman razgovarao je sa zvezdama i rediteljem filma "Spider-Man 3".

Čovek-pauk se vratio, uz više akcije i više napreijatelja nego ikad, ali možda najopasniji protivnik sa kojim se suočava leži u njemu samom:

Spider-Man", kao što to milioni njegovih obožavalaca svakako, je alter ego Pitera Parkera, koji je kao stidljivi i nesigurni tinejdžer, dobio ogromnu snagu i sposoibnosti pošto ga je ujeo radioaktivni pauk mutant. Iako je već više od 40 godina jedan od najpopularnijih super-heroja iz stripa i gigant velikog platna još od prvog hit filma koji je izašao 2002. godine, Spajdijev uspeh i dalje zapanjuje njegovog tvorca, scenaristu stripova i umetnika Stena Lija.

Kada sam pisao ove stvari, početkom 1960-ih, jedino čemu sam se nadao jeste da će ljudi kupovati stripove, a da ću ja moći da sačuvam svoj posao i platim stanarinu. Niko u tom poslu nikada nije mogao ni da pomisli da će ovi likovi jednog dana biti čuveni širom sveta i da će se praviti crtani i igrani filmovi o njima.

Ovog puta heroj mora da se bori sa "Sandmenom", monstruma od peska koji pljačka banke, ... sa "Venomom", reptilom koji je sličan samom Spajdermenu … i svojim osvetoljubivim bivšim najboljim prijateljem Herijem Ozbornom, koji preuzima ulogu Goblina, zlikovca koji je njegov otac postao u prvom filmu.

Kao da sve to nije dovoljno, Piter je primoran i da se bori sa svojim unutrašnjim demonima, kada mutirajuća lepljiva masa iz svemira zapreti da ga od nesnbičnog junaka pretvori u osvetom-zaslepljenog ubicu.

Tobi Megvajer koji treći put zaredom tumači naslovnu ulogu, kaže da ga ova avantura vodi u neka tamna mesta.

Postoji definitivno jedna nevinost kod Pitera Parkera i on je vrlo moralna osoba, mada u u ovom filmu mislim da odluta od toga prilično daleko. To kako se povremeno ponaša i neke stvari koje radi zaista prelaze crtu, mada mislim da smo pokušali da to uradimo u jednom drugačijem tonu. U ne baš svim scenama, ali u većini pokušavamo da se zabavimo s tim i da ga održimo laganim, čak i u tami.

Kirsten Danst ponovo igra Meri Džejn Votson, buduću zvezdu Brodveja, koja smatra da je njena dugogodišnja romansa sa Piterom Parkerom ugrožena zbog njegove dvostruke ličnosti. Danst veruje da je ta unutrašnja borba ključ dugotrajne privlačnosti ovog super-heroja.

Spajdermena uvek muči šta je on, ko je on i šta su njegove obaveze ... a on je u stvari mladić, koji još pokušava da postane čovek u godinama kada se najviše razvija: kao tinejdžer, koji je prvi put zaljubljen, a istovremeno treba da spasava Njujork. Takođe, on je oduvek bio svako od nas. On je učinio da mislimo da svi možemo da budemo junaci. Ne bih da budem previše sentimentalna, ali sve je u tome da pronađete junaka u sebi i učinite nešto u svetu.

Piter parker je u ovoj priči na putu da nauči da osveta nije rešenje i da je ono čemu treba težiti – oproštaj.

Sem Rejmi takođe po treći put režira film, a ponovo je bio i ko-scenarista.

Ono što je mene oduvek interesovalo jeste da je Piter osoba koja ima mane i da mu ne ide sve baš kako treba. Devojke ne misle da je previše atraktivan, bez para je i dolazi iz rasturene porodice. On je štreber … a onda odjednom dobije moć. Oduvek sam imao ideju da mora da nauči da brzo sazri i postane odgovoran, i da se najodgovornije suoči sa svojom moći. To je izuzetna situacija za lik iz filma.

Kao veliki poštovalac Spajdermana tokom čitavog svog života, Rejmi veruje da je poenta životnog putovanja ovog super-heroja, mnogo više od puke borbe sa zlikovcima natprirodnih moći.

Više od bilo kog drugog super-heroja Spajdermen predstavlja Ameriku. Ne mislim na film, već na ono što njegov lik predstavlja. On preispituje samog sebe, on je pravio greške, … strašne greške. Čak je i povređivao osobe koje voli, a opet želi da učini sve što može, moćan je i teži da radi dobre stvari i rizikuje sve za to. Dobar je i pošten, kada mu je um u dobrom stanju. Ta osobinma da preispituje samog sebe ga je u stvari i izvela iz ovog strašnog mraka i pomogla da pronađe sebe.

U filmu "Spider-Man 3" igra i Džejms Franko kao Heri Ozborn i novi Goblin. Tomas Hejden Č(u)rč je prevarant koji postaje 'Sandman', dok Tofer Grejs igra Piterovog rivala, koji postaje zlikovac 'Venom.' Brajs Dalas Hauard je Gven Stejsi, koja se sa meri Džejn Votson bori za naklonost Spajdermena. A kada je reč o specijalnim gostimau filmu, pratite scenu na Tajms Skveru, u kojoj možete videti Spajijevog tvorca Stena Lija.

XS
SM
MD
LG