Linkovi

U Srbiji i dalje bez dogovora o formiranju vlade


U ovom trenutku ne postoji dogovor o formiranju nove vlade, a ka-ko je u današnjem intervjuu agenciji Fonet izjavio predsednik Srbije Boris Tadić – ključna tačka spora je sektor bezbednosti.

Moj stav je vrlo jasan - ne može jedna stranka, u ovom slučaju DSS, da kontroliše BIA i policiju u isto vreme, pre svega zbog toga što u tom sektoru nismo imali ni dovoljne reforme, a godinu dana nema ni pregovora sa EU o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji zbog nesaradanje sa Haškim tribunalom, kaže Tadić.

Ipak, predsednik Srbije ostavlja mogućnost da se u narednih nekoli-ko dana formira vlada i ocenio da je Demokratska stranka jedina učinila is-korake u formiranju vlade. Tadić je rekao da će poštovati svoje ustavne nad-ležnosti i parlamentu u predviđenom roku predložiti kandidata za premijera.

Prema njegovih rečima, do dogovora nije došlo jer stranke vladajuće koalicije ne žele da se promeni politika vlade, već su spremne da se napravi dogovor oko toga da i DS dobije svoja mesta u postojećoj vladi. Ne želim da obezbeđujem mesto DS u vladi, da bi članovi DS bili ministri. DS uopšte ne mora da uđe u vladu, ukoliko će ona voditi istu po-litku blokade pregovora sa Evropskom unijom i neobezbedivanja boljeg ži-vota za građane", naveo je on.

Tadić je poručio da može da napravi svaki kompromis oko personalnog rešenja, ali da nikada neće praviti kompromis oko glavnog političkog pravca i načina vođenja politike.

Lider G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je posle obraćanja Tadića da još uvek nije sve završeno, i da će pokušati u odvojenim razgovorima sa li-derima DS-a i DSS-a da nađe kompromisno rešenje nastalih problema.

XS
SM
MD
LG