Linkovi

Filmski festival Trajbeka u Njujorku


Šesti tradicionalni filmski festival Trajbeka u Njujorku završava se u nedelju, 6. maja. Ukupno, na njemu će biti prikazano preko 150 ostvarenja iz svih krajeva sveta, uključujući na desetine dokumentaraca i filmskih eseja sa Bliskog istoka, iz Afrike i Istočne Azije.

Glumac i reditelj Robert Deniro i producent Džejn Rozental, zajedno sa biznismenom Krejgom Hetkofom, osnovali su festival posle terorističkih napada 2001. Želeli su da pomognu da donji deo Menhetna oživi, pogotovo oblast poznata kao Trajbeka, u blizini nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra. Od tada, festival koji traje 12 dana, postao je izložba i laboratorija za tvorce filmova u usponu, bilo da su iz SAD ili s druge strane okeana. Svakodnevno se okupljaju u svom rediteljskom foajeu.

"Trajbeka ima veliki značaj za nas koji pravimo filmove. Ja sam recimo sa zapadne obale i imam scenario koji se zove Cross My Heart. Pozvali su me da održim prezentaciju, prikažem par svojih filmova, pričam s ljudima, uz nadu da ću pronaći finasijera", kaže reditelj Ej Pi Gonsales.

Jedan od dokumentarnih filmova prikazanih na festivalu Trajbeka je i We Are Together, koji govori o horu siročadi iz Južne Afrike. Roditelji većine dece u sirotištu Agape, umrli su od side, a dokumentarac je režirao nekadašnji volonter u tom sirotištu, Pol Tejlor.

9 Star Hotel je priča o nekim od na hiljade Palestinaca koji svakodnevno krišom ulaze u Izrael, ne bi li radili na izgradnji novih kuća. Oni spavaju u šatorima u obližnjim brdima. Fil koji predstavlja prikaz prijateljstva nekolicine njih, kasnije ovog meseca počeće da se prikazuje u Njujorku i nekim drugim američkim gradovima.

The Devil Came on Horseback istražuje situaciju u sudanskom regionu Darfur, kroz iskustvo bivšeg američkog vojnika, koji je tamo služio u misiji nenaoružanih posmatrača. Fotografije koje je napravio dovele su do nastanka filma, za koji se aktivisti nadaju da će usmeriti pažnju na krizu u Darfuru.

Među igranim filmovima iz Istočne Azije je Tuya's Marriage, tragi-komedija o pastirki iz Mongolije, čiji muž posle nesreće ostaje hendikepiran. Kada se i ona sama povredi, njih dvoje se razvode, kako bi ona mogla da pronađe novog muža, koji bi pristao da ih izdržava oboje.

Glavni viskobudžetni događaj na ovogodišnjem festivalu Trajbeka bila je američka premijera najnovijeg filma iz serijala o čoveku-pauku. Spider-Man 3 prikazan je u bioskopu u njujorškom okrugu Kvins, gde je, da tako kažemo - odrastao izmišljeni superheroj, koga i ovog puta igra Tobi Megvajer.

XS
SM
MD
LG