Linkovi

Britanska kraljica Elizabeta posetila istorijsko naselje Džejmstaun


Britanska kraljica Elizabeta posetila je u petak istorijsko naselje Džejmstaun u Virdžiniji, prvo trajno naselje engleskih kolonista u Severnoj Americi. Kraljičina poseta je deo proslave 400 godina od osnivanja Džejmstauna.

Kraljica i njen muž, princ Filip, u pratnji američkog potpredsednika Dika Čejnija i njegove supruge Lin, u petak ujutru su posetili istorijsko naselje. U maju 1607. godine, 104 engleska doseljenika iskrcala su se toj lokaciji na reci Džejms. Opasni put preko Atlantika trajao je pet teških meseci, i gotovo pola doseljenika iz prvobitne grupe umrlo je u roku od nekoliko meseci po dolasku u Ameriku. Medjutim, uprkos velikim teškoćama, avantura koja je počela kao trgovačko putovanje i potraga za novim vodenim putem ka Pacifiku, postala je temelj nove nacije. Potpredsednik Čejni je izjavio da je dolazak doseljenika promenio svet. “U maloj trougaonoj tvrdjavi u ovom delu Virdžinije pokrenut je točak velikih dešavanja i neke plemenite tradicije su uvedene u Ameriku. Stoga odajemo poštu prvom engleskom naselju na severnoameričkom tlu i obeležavamo 14. maj 1607. kao sudbinski trenutak u životu ove nacije” istakao je Čejni.

Ovo je četvrta poseta 81-godišnje britanske vladarke Sjedinjenim Državama. Njena prva poseta upriličena je pre 50 godina, kada je tek postala kraljica, a organizovana je upravo u Džejmstaunu, podsetio je potpredsednik Čejni. “Pola veka nije učinilo ništa da umanji poštovanje i privrženost koju ova nacija oseća prema vama. Danas vas dočekujemo u istom duhu. Učinili ste nam čast da se vratite za ovu godišnjicu osnivanja Džejmstauna, i duboko cenimo vaše prisustvo ovde, ovog jutra”.

Kraljica, odevena u zeleni kostim uz odgovarajući šeširić, nije se obratila okupljenim gradjanima. Ona je kasnije obišla tvrdjavu u društvu podpredsednika Čejnija. Njen suprug, vojvoda od Edinburga, bivši oficir u britanskoj kraljevskoj mornarici, pratio je gospodju Čejni pri obilasku replike broda Susan Constant, najvećeg od tri broda kojima su doputovali prvi kolonisti. Posle Džejmstauna, kraljevski par je obišao obližnji koledž Vilijema i Meri, drugi najstariji koledž u SAD, osnovan kraljevskom poveljom iz 1693. U subotu će kraljica, koja je veliki ljubitelj konjskih trka, otputovati u Kentaki da bi prisustvovala čuvenom Kentaki derbiju a u ponedeljak će predsednik i prva dama SAD ugostiti članove britanske kraljevske porodice na zvaničnoj večeri u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG