Linkovi

Kondoliza Rajs traži da Iran prestane da podržava ekstremiste u Iraku


Američki državni sekretar, Kondoliza Rajs, pozvala je Iran da prestane da naoružava ekstremiste i podržava teroriste u Iraku. Na kraju dvodnevne konferencije o Iraku, koja je održana u Šarm el-Šeiku, u Egiptu, Rajsova je kazala da Iran kao država i kultura treba da igra pozitivnu ulogu u međunarodnoj zajednici.

Tokom jučerašnjeg sastanka sa sirijskim šefom diplomatije, Validom Moalemom, ona je pozvala Siriju da zaustavi prelazak stranih boraca na sjevernoj iračkoj granici, rekavši da su upravo ti strani borci najčešći izvođači samoubilačkih napada u Iraku.

Iranski šef diplomatije, Manučer Motaki, svalio je krivicu za loše stanje u Iraku na SAD, rekavši da je okupacija Iraka samo pogoršala situaciju. Rekao je novinarima kako je Teheran konstantno pokušavao da doprinese rješavanju problema, podržavajući mir i stabilnost u regionu. Motaki je rekao i kako je politika okupacije Iraka propala i kako mora da bude korigovana.

Prije njega, novinarima se obratio i irački premijer Nuri al-Maliki. Apelovao je na iračke susjede da zaustave ulazak u njegovu zemlju naoružanih ekstremista, kao i da im uskrate finansijsku i političku podršku.

Zabrinutost za postupke Rusije prema Estoniji

Američki državni sekretar je izrazila zabrinutost zvog ruskog diplomatskog postupka prema Estoniji, povodom nedavnog preseljenja jednog sovjetskog ratnog spomenika u prestonici Talinu. U saopštenju Estonske vlade se navodi da je Kondoliza Rajs sinoć u telefonskom razgovoru sa predsednikom Tomasom Hendrikom, potvrdila da Sjedinjene Države podržavaju Estoniju. Podsetimo da je NATO juče zatražio od Rusije da prekine pretnje estonskoj ambasadi u Moskvi i reši spor sa Talinom.

XS
SM
MD
LG