Linkovi

Republikanski predsjednički kandidati pokazali visoku saglasnost u pogredu rata u Iraku


Deset republikanskih pretendenata na predsjedničku funckiju sinoć su, u prvom sučeljavanju koje je uživo prenosila televizija, raspravljali o situaciji u Iraku, poreskoj politici, ratu protiv terorizma i brojnim drugim pitanjima. Majk O'Saliven izvještava o debati koja je vođena u predjedničkoj biblioteci Ronalda Regana, u Simi Veliju, u Kaliforniji,

Večina kandidata podržala je američke vojne operacije u Iraku, istovremeno se zalažući za političko rješenje. Senator iz Arizone, Džon Mekejn, rekao je da bi došlo do haosa i genocida u slučaju da SAD povuku svoje vojnike iz Iraka. On podržava slanje vojnih pojačanja u Irak – strategiju čiju primjenu trenutno nadgleda general Dejvid Petreus, ali smatra da su rat nije vođen na pravi način.

"U vođenju ovog rata počinjene su užasne greške i sada moramo da ispravimo mnogo toga. Imamo novu strategiju, novog komandanta i mladiće i djevojke u uniformama koji su posvećeni pobjedi u ovom ratu."

Bivši guverner Masečusetsa, Mit Romni, rekao je da želi da vojnike vrati kući u najskorije moguće vrijeme, ali ne prije vremena – da ne bi poslije morao da ih ponovo šalje u Irak.

Bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabi, smatra da je predsjednik trebalo da otpusti sekretara za odbranu, Donalda Ramsfelda, prije izbora u novembru, koji su rezultirali pobjedom demokrata. Ramsfeld je odmah nakon izbora podnio ostavku.

"Jasno je da je bilo mnogo pogrešnih procjena. Razlog prvenstveno treba tražiti u tome što su slušani ljudi u civilu sa svilenim kravatama, umjesto odlikovanih, iskusnih generala"

Tokom debate, kandidati su se brzo saglasili o brojnim pitanjima – od smanjenja poreza, do potrebe da se riješi spor u vezi sa iranskim nukleranim ambicinjama.

Dotakli su se i pitanja o kojem nemaju saglasnosti, poput abortusa. Većina bi pozdravila ukidanje odluke ustavnog suda kojom je abortus dozvoljen na nivou federacije. Bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani, koji podržava pravo žena da same odluče, rekao je da mu je prihvatljivo i ukidanje odluke i njen opstanak.

Debari u predsjedničkoj biblioteci Ronalda Regana prisustvovala je i Reganova supruga, Nensi. Đulijani je jedan od kandidata koji se tokom rasprave prisjetio 40. predsjednika SAD.

"Ono što bi mogli pozajmiti od Ronalda Regana je njegov veliki optimizam. On nas je vodio nošen vrlinama Amerike, nije sputavao Ameriku."

Rudolf Đulijani je trenutno najpopularniji kandidat. Prema ispitivanjima javnog mnjenja slijede, Mekejn i Mit Romni. Međutim, još je punih osam mjeseci do stranačkih izbora na kojima će Republikanci odrediti svog kandidata za 44. predsjednika države.

XS
SM
MD
LG