Linkovi

Berlin smatra da je kompromis o Kosovu sadržan u Ahtisarijevom planu


Zamenik ministra inostranih poslova Nemačke Gernot Erler poručio je danas Beogradu da je stav Nemačke, kao predsedavajuće Evropskom uni-jom kao i svih 27 zemlja EU nepromenjen i jedinstven.

Svi napori u Nemačkoj i EU okrenuti su nalaženju rešenja koje bi bilo zasnovanu na kompromisu koji je proizašao iz pregovora, rekao je danas zamenik šefa nemačke diplomatije na konferenciji za novinare koju je održao nakon susreta sa srpskim zvaničnicima.

Smatramo da je Ahtisarijev predlog kompromis za koji ne postoji razumna alternativa. Mi verujemo da bi i za Srbiju i za region bilo najbolje da se što pre dođe do konačnog rešenja statusa Kosova”.

Kompromis je prema oceni Berlina sadržan u Ahtisarijevom planu ko-ji garantuje prava srpske kakva ne uživa ni jedna manjina u Evropi i predvi-đa nezavisnost koju bi nadzirala EU. Erler kaže da se Nemačka zalaže za to da se do rešenja dođe kroz pregovore i kompromis, to jest da je protiv jedno-stranog priznanja nezavisnosti Kosova.

Konačnu reč kada je u pitanju Kosovo doneće Savet bezbednosti UN, podsetio je Erler i objasnio da je došao u Beograd da bi se informisao šta podrazumeva pojam "nadgledana autonomija" koju predlažu vlasti Srbije za Kosovo.

XS
SM
MD
LG