Linkovi

Naučnici čekaju preporuke Globalnog panela za klimatske promene 


Vodeći stručnjaci za zaštitu životne sredine, koji su se ove nedelje okupili u Bankoku, rade na detaljima izveštaja o tome kako se boriti sa klimatskim promenama. Nekoliko vodećih američkih naučnika tvrde da će izveštaj, koji bi trebalo da bude objavljen u petak, biti najkompletnija procena istraživanja na tu temu.

Međuvladin panel o klimatskim promenama osnovale su Ujedinjene nacije 1988. godine, i u njemu je više od dve hiljade specijalista, koji savetuju vlade zemalja širom sveta. U dva izveštaja objavljena ove godine, radne grupe panela su saopštile da je vrlo moguće da su ljudi krivci za najveći deo globalnog zagrevanja u poslednjih pola veka, i da bi rezultati toga mogli da budu katastrofalni. Panel je podvukao uticaj povećanja temperature na Zemlji, od podizanja nivoa okeana, do promene vremenskih prilika. Sutrašnji izveštaj trebalo bi da napravi procenu kako smanjiti emisiju gasova, koji izazivaju efekat staklene bašte, uključujući i ugljen-dioksid. Ti gasovi nastaju sagorevanjem fosilnih goriva i doprinose globalnom zagrevanju.

Stiven Šnajder sa Univerziteta Stenford bio je glavni koordinator za jedno poglavnje izveštaja ovog panela, koji je objavljen 2001. godine, a bio je i koautor izveštaja objavljenog prošlog meseca. On kaže da nacionalni interes može da utiče na proces evaluacije i dodaje da one zemlje koje proizvode naftu i koje žele da koriste više uglja, mogu da se fokusiraju na stvari u koje ni nauka nije sigurna. Ostrvske zemlje, s druge strane, mogu da prenaglase pretnju globalnog zagrevanja, što ima direktan uticaj na njihovu ekonomiju.

"Obično, i jedni i drugi izaberu delove koji su tačni, ali nisu u ravnoteži sa ostatkom literature. A onda je na glavnim autorima da donesu odluku", kaže Šnajder i dodaje da međunarodni panel mora da proceni kvalitet istraživanja i sumira opcije koje imaju zakonodavci.

A neke od opcija mogle bi da budu: porez na ugljenik, olakšice za one koji koriste alternativna goriva, ili mere poboljšanja efikasnosti fosilnih goriva, kao što je ugalj. Art Rozenfeld, klimatolog i komesar Komisije za energiju američke države Kalifornija, kaže da nuklearne elektrane ostaju opcija, ali da se Kalifornija umesto toga fokusira na povećevanje efikasnosti kroz tehnologiju koja štedi energiju.

Moguće posledice klimatskih promena uključuju povećani broj naleta uragana, suša i poplava. Neki ozbiljniji scenariji predviđaju nestanak nekih biljnih i životinjskih vrsta, topljenje ledenih ploča i plavljenje nekih delova kopna na niskim nadmorskim visinama. Radna grupa klimatskog panela trebalo bi da istakne različite opcije za usporavanje klimatskih promena, a američki naučnici tvrde da - kakve god preporuke budu bile - troškovi ublažavanja promena sigurno će biti manji od cene globalnog zagrevanja.

XS
SM
MD
LG