Linkovi

Kritike sporazuma o neizručivanju državljana SAD Međunarodnom sudu


Predstavnici crnogorskih parlamentarnih partija kritikovali su danas način potpisivanja Sporazuma sa SAD, kojim se Crna Gora obavezala da Međunarodnom krivičnom sudu ne izručuje američke državljane koji bi mogli biti optuženi za genocid, ratne i zločine protiv čovječnosti.

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost Dragan Kujović rekao je da je otvoreno pitanje da li je Sporazum trebalo da prođe insitucije sistema.

On je istakao da bi to bilo poželjno, “bez obzira što vjeruje da su predstavnici države, ljudi koji stoje na čelu institucija sistema bili u toku”.

Predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković naveo je da Sporazum koji Crnu Goru obavezuje da ne predaje eventualne optužene za genocid Međunarodnom krivičnom sudu, ne može da potpiše samo MIP, pa čak ni najviši državni predstavnici.

«Ovako nešto da potpiše nije ovlašćen ni predsjednik Republike, ni Vlade, ni Skupštine. Ovako ozbiljne stvari moraju proći kroz parlament, da dobiju verifikaciju i ovlašćenje nekog ko bi potpisao”, smatra Živković.

“To se ne može raditi iza leđa građana Crne Gore», poručio je on.

Funkcioner Pokreta za promjene Koča Pavlović ocijenio je da je najtragičnija činjenica da je Sporazum potpisan 19. aprila i da je Vlada do danas to držala u tajnosti.

«Iz činjenice da ga je ova vlast davno sklopila i držala sve vrijeme u tajnosti može se dosta toga zaključiti, odnosno da taj akt nije u interesu građana Crne Gore, da je vlast svjesna toga i da izvjesno nema većinsku podršku javnosti”, rekao je Pavlović.

Sekretar Ministarstva inostranih poslova Crne Gore Vladimir Radulović kazao je da je to ministarstvo 17. aprila od Ambasade SAD dobilo diplomatsku notu u kojoj je sadržan predlog američke Vlade da se dvije strane dogovore u vezi sa predajom osoba Međunarodnom krivičnom sudu, na šta je Vlada pozitivno odgovorila.

XS
SM
MD
LG