Linkovi

Tužbeni zahtev od 67 miliona USD za izgubljene pantalone


Pre dve godine, jedan stanovnik Vašingtona odneo je na hemijsko čišćenje par pantalona. Čistionica je izgubila pantalone, a nezadovoljna mušterija ih je tužila, tražeći odštetu od neverovatnih 67 miliona dolara. Inače, «oštećena strana» je po zanimanju – pravnik, a za sumu koju traži mogao bi da kupi 84,000 takvih pantalona.

To mora da su zaista skupocene pantalone... One su predmet dvogodišnje sudske bitke izmedju hemijske čistionice i izrazito nezadovoljne mušterije, koja tuži ovu malu radnju u vlasništvu porodice Čeng za 67 miliona dolara, jer kaže da su izgubili njegove omiljene pantalone.

Na pitanje zašto ovaj slučaj jednostavno nije odbačen na sudu, stručnjaci za pravna pitanja objašnjavaju da se slučajevi odbacuju samo kada za to postoje adekvatni pravni razlozi.

Čengovi su vlasniku pantalona prvo ponudili 3,000, pa 4,600 i na kraju 12,000 da bi odbacio tužbu.

«Ponudili ste im vrednost pantalone i više hiljada dolara preko toga, a odgovor je bio ne...»

Vlasnik pantalona – Roj Pirson - nije želeo da daje izjave. Mnoge neće iznenaditi podatak da je Pirson zapravo pravnik, i da zastupa samog sebe u ovoj parnici. Kako je došao do cifre od 67 miliona? U sudskim dokumentima on navodi da je u pitanju mnogo više od običnih pantalona – da je reč o obmani potrošači i da hemijska čistionica nije ispunila obećanje da će njene mušterije garantovano biti zadovoljen.

Ova parnica mnogima se čini smešnom, ali Čangovi u njoj ne nalaze ništa zabavno.

XS
SM
MD
LG