Linkovi

Hormonska terapija u menopauzi


Mnoge žene koje prolaze kroz menopauzu pate od toplotnih valunga, odnosno talasa vrućine i znojenja, ili buđenja u znoju tokom noći. Lekari već godinama preporučuju hormonsku terapiju koja sadrži estrogen i progestin kako bi olakšali te neprijatne simptome. Dve studije sprovedene 2002. i 2004, preporučuju ženama da prestanu da uzimaju hormone zbog povećanih zdravstvenih rizika. U drugoj fazi tih studija navodi se da bi upotreba estrogena mogla da bude bezbedna samo za mlađe žene - do deset godina pre početka menopauze.

Pre deset godina, Džeri Bogs bila je u početnoj fazi menopauze. Kao učesnica u Ženskoj zdravstvenoj inicijativi, ona je pristala da uzima hormone.

«Svi smo mislili da postoje dobrobiti od uzimanja hormona – da to može da zaštiti naše srce».

Medjutim, tokom 15 godina studije na 27 hiljada Amerikanki, istraživači su ustanovili da to nije istina: hormoni nisu zaštitili srce. Sada se, u izveštaju koji je objavljen u časopisu Američkog medicinskog udruženja, navodi da neke žene koje su blizu početka menopauze mogu da uzimaju hormonsku terapiju bez povećanja rizika od dobijanja srčanih oboljenja. Doktor Žak Rosou iz Nacionalnog instituta za pluća i krv u Betezdi u Merilendu je vodeći autor ove studije.

«Ovi rezultati su na neki način razuveravajući za mladje žene koje žele da uzimaju hormonsku terapiju radi olakšavanja težih toplotnih napada i noćnog znojenja, zato što nemaju povećan rizik od srčanih oboljenja i zbog opšeg trenda ka smanjenju mortaliteta».

Za starije žene koje još uvek osećaju simptome i 10 godina posle menopauze doktor Rosou kaže da je rizik od srčanih oboljenja veći uz upotrebu hormona.

»Postoji nešto u vezi sa toplotnim napadima i noćnim znojenjem u kasnijim godinama što je povezano sa povećanim rizikom. A taj rizik je onda dalje povećan ukoliko te žene uzimaju hormonsku terapiju».

Doktor Rosou i ostali istraživači naglašavaju da preporuka za hormonsku terapiju treba da se odnosi samo na estrogen, a ne estrogen zajedno sa progestinom.

«Ustanovili smo da je estrogen u kombinaciji sa progestinom gori po zdravlje vašeg srca nego samo estrogen. Kada se radi o moždanom udaru, opasnost je ista. I estrogen zajedno sa progestinom i samo estrogen povećavaju rizik od moždanog udara».

Ostali zdravstveni problemi povezani sa uzimanjem hormonske terapije uključuju rak dojke i rak materice. Zato medicinski stručnjaci preporučuju da sve žene dobro procene rizike hormonske terapije u odnosu na moguće dobrobiti.

XS
SM
MD
LG