Linkovi

Nova masovna grobnica u Srbiji?


Tužilaštvo za ratne zločine podneo je zahtev Okružnom sudu u Beogradu za sprovođenje istražnih radnji na otkrivanju, za sada samo indicija o novoj masovnoj grobnici u neposrednoj granici sa Kosovom.

Preliminarna iskopavanja na prostoru napuštenog kamenoloma Majdan, trebalo bi da počnu 5. juna, kako bi se utvrdilo da li se na tom mestu nalazi grobnica sa telima kosovskih Albanaca.

Prema informacijama koje je objavila Radio Slobodna Evropa, postoji svedok koji tvrdi da je jedan kamion tokom NATO intervencije na tom mestu istovario posmrtne ostatke lica ubijenih na Kosovu, i da su njihova tela kasnije zatrpana zemljom.

U oktobru prošle godine na lokaciji Majdana, koja se nalazi u neposrednoj blizini puta Rudnica-Jarinje, boravili su istražni organi Okružnog suda u Beogradu, predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Srbije i zvaničnici Kancelarija za nestale osobe i sudsku medicinu.

Tom prilikom nije obavljen uviđaj, jer kancelarija UNMIK-a nije omogućila dolazak jednog od svedoka koji bi trebalo da pokaže mesto na kome se zaustavio kamion.

Izvor iz Veća za ratne zločine rekao je da postoje svedoci koji tvrde da su videli kamion koji je istovario teret. "Da li je to bila zemlja, s obzirom da se u blizini nasipao put, ili je reč o telima postradalih, saznaćemo vrlo brzo", kaže izvor.

XS
SM
MD
LG