Linkovi

Danijel Server: "Nadgledana autonomija" je ista priča, samo drugo pakovanje


Bez obzira na ishod posete misije Saveta bezbednosti UN Kosovu, analitičar u Institutu za mir Daniel Server očekuje da će se SAD i neke evropske zemlje založiti za usvajanje nove rezolucije o statusu Kosova u Savetu bezbednosti pre isteka ovog meseca.

Glas Amerike: Beograd veruje da će posle izveštaja misije Saveta bezbednosti UN biti novih pregovora ...

Server: Mislim da će biti daljih diskusija, ali nisam siguran da će to biti pravi pregovori. Beograd naziva svoj najnoviji predlog o statusu Kosova novim, mada je on ustvari stari, ali sada je prezentiran kao “nadzirana autonomija”. Ta incijativa predstavlja korak unazad u odnosnu na prethodni predlog, sa tačke gledišta Albanaca. Kako možete pridobiti milion i 700 hiljada Albanca da ostanu deo Srbije? Činjenica da Albanci nisu glasali za novi Ustav Srbije jasan je dokaz da oni nisu tretirani kao državljani te zemlje.

Glas Amerike: U predlogu Srbije “nadgledana autonomija” podrazumeva se da bi Albanci upravljali Kosovom, a za razliku od “nadgledane nezavisnosti”, njome se ne krši povelja UN i ustav Srbije?

Server: Ne sumnjam da će Albanci imati pravo na samoupravu i da Beograd nema nameru da upravlja Kosovom. Ali, šta znači namera Srbije da zadrži Kosovo u okviru svog suvereniteta? Da li to znači da srpska vojska i policija mogu da udju na Kosovo? Ne verujem da bi to bilo prihvatljivo kosovskim Albancima, isto kao ni ideja da Kosovo ne može da dobije svoje mesto u Generalnoj skupštini UN. Dakle, koncept ”nadgledane autonomije” mi izgleda kao ista priča, samo drugo pakovanje.

Glas Amerike: Nagoveštaj da bi Vašington mogao da prizna nezavisnost Kosova bez rezolucije Saveta bezbednosti UN predstavljao bi “igranje vatrom” u odnosima Zapadne Evrope i Amerike, rekao je švedski diplomata Karl Bilt ....

Server: Jasno je da bi - ukoliko ne bude nove rezolucije Saveta bezbednosti UN o statusu Kosova - unilateralno priznavanje nezavisnosti Kosova bila jedna od mogućnosti da bi se sprečilo izbijanje nasilja. Ne znam da li bi to bilo uspešno, ali mislim da to ne znači ”igrati se vatrom”. Naprotiv, ne može se očekivati da će situacija na Kosovu ostati stabilna u slučaju da se zadrži status kvo za tu pokrajinu.

Glas Amerike: Koliko je opravdavajuća i produktivna pretnja nasiljem na Kosovu radi ostvarenja političkog cilja?

Server: Niko u Prištini ili Beogradu ne preti nasiljem. Međutim, treba uočiti da sadašnja situacja na Kosovu nije održiva, a to uvidjaju i međunarodna zajednica, NATO i, verujem, sam Beograd. U međunarodnoj zajednici raste sumnja da Beograd pokušava da produži pregovore u nadi da će doći do nasilja, što bi bila velika nesreća. Nasilje protiv Srba na Kosovu bila bi tragedija koja bi unazadila i kosovske Srbe i Albance.

Glas Amerike: Kakve su šanse da SAD unilateralno priznaju nezavisnost Kosova?

Server: Šanse su 100 odsto da će se to dogoditi, ukoliko ne bude nove rezolucije u Savetu bezbednosti UN. U Vašingtonu vlada uverenje da treba završiti ovu fazu i da bi, ako ne dodje do usvajanja nove rezolucije, prva akcija ka nezavisnosti bila u Prištini, a zatim i u SAD. Činjenica jeste da je bilo i drugih opcija pre, recimo, osam godina, ali njih više nema. Nezavisnost, po mom mišljenju, "de fakto" već postoji i sad preostaje pitanje suvereniteta, odnosno da li će snage bezbednosti Srbije moći da ponovo uđu na Kosovo ili ne. Došlo je vreme da međunarodna zajednica reši i to pitanje. Ukoliko Beograd ne podrži Ahtisarijev plan, bojim se da neće biti ni garancija za zaštitu srpske manjine i stoga mislim da bi bilo u interesu Srbije da ga prihvati.

XS
SM
MD
LG