Linkovi

Provjera policijskih biografija u Republici Srpskoj


Policija Republike Srpske je počela provjeru policajaca kako bi utvrdila da li među njima ima onih koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici.

Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena podnio je Tužilaštvu BiH zahtjev da Ministarstvu unutrašnjih poslova RS dostavi podatke o tome da li vodi istrage ili bilo kakve aktivnosti o pripadnicima MUP-a RS koji su učestvovali u ratnim događajima u Srebrenici.

Prema Peninim riječima MUP RS ne može preduzimati nikakve istražne radnje u vezi sa masakrom u Srebrenici počinjenim nad Bošnjacima u julu 1995. godine, jer je to u nadležnosti Tužilaštva BiH.

Osvrućući se na pisanje „Dnevnog avaza“. čiji izvori tvrde da predstavnici MUP Republike Srpske imaju saznanja ko su lica koja su učestvovala u dešavanjima u Srebrenici, Pena je rekao da "nije dovoljno znati, već da je važno dokazati".

"Mi to ne znamo. Ko zna šta se sve u Srebrenici događalo. Da se zna ne bi ovoliko trajali postupci" - kazao je Pena.

On je dodao da je svim načelnicima centara javne bezbjednosti u RS uputio pismo u kojem od njih zahtjeva da stupe u kontakt sa okružnim tužilaštvima, te utvrde da li se vodi postupak za bilo koju aktivnost protiv radnika policije, kako bi on, kao direktor, razrješio njihov radno-pravni status.

Pozivajući se na izvore u MUP-u Republike Srpske, "Dnevni avaz" tvrdi da je Pena bio prisiljen da povuče ovaj potez pod žestokim pritiskom međunarodne zajednice, posebno prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana.

A o Srebrenici je bilo riječi i tokom današnjeg susreta visokog predstavnika u BiH Kristijana Švarc-Šilinga sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjaluci.

Švarc – Šiling izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Republike Srpske "napravila dobre procjene i donijela prave odluke o životu građana u Srebrenici“, te dodao da vlasti ovog entiteta ubuduće moraju učinit više napora na poboljšanju životnog standarda u toj opštini.

XS
SM
MD
LG