Linkovi

Muzička misterija 6 vekova uklesana u zidove škotske kapele


U zidove jedne škotske kapele pre gotovo 600 godina uklesana je muzička misterija. To je ista kapela koju smo videli u filmu «Davinčijev kod», a neki veruju da je ona poslednje mesto na kome je sakriven Sveti gral.

Otac i sin koji su otkrili ovu tajnu, veruju da je u arhitekturi kapele pohranjena šifra za jednu kompoziciju, jer je znanje muzike u to vreme moglo da se smatra za jeres.

Kapela "Rozlin" je raj za ljubitelje kodova, od kada je pisac Den Braun nagovestio da bi ona mogla da bude poslednje počivalište Svetog grala.

Tomas i Stjuart Mičel su meštani Rozlina. Otac je u II svetskom ratu dekodirao šifre, a sin je koncertni pijanista. Obojicu su posebno zainteresovali muzičari andjeli i kocke sa uklesanim geometrijskim šarama.

«Kocke su bile tako poredjane da su praktično govorile – «nešto je sakriveno ovde»... kaže Tomas Mičel.

Otac i sin veruju da kocke predstavljaju note, a melodiju su rekonstruisali koristeći pesak rasut putem vibracija na odredjenim frekvencijama. Tako su dobili melodiju, uklesanu u kamenu.

«Muzika je sve vreme bila tu, a opet tako daleko od svih, u proteklih 500 godina.»

Mičelovi ovu muziku nazivaju «Motet iz Rozlina», a tajna koja je bila doslovno okamenjena od vremena Jovanke Orleanke, sada je konačno rešena.

XS
SM
MD
LG