Linkovi

Predsednik Buš uložio veto na zakon o finansiranju rata u Iraku i Avganistanu


Predsednik Buš stavio je veto na zakon kojim se odobrava izdvajanje više od 124 milijarde dolara za ratove u Iraku i Avganistanu, zato što ta mera sadrži i rokove za povlačenje američkih trupa iz Iraka. Novinar “Glasa Amerike” Skot Sterns izveštava iz Bele kuće.

Predsednik Buš kaže da bi zahtevi opozicije da se američki vojnici povuku iz Iraka do oktobra ohrabrili neprijatelja. U svom obraćanju naciji neposredno pošto je uložio veto na zakon, predsednik je meru nazvao receptom za haos i pometnju u Iraku.

“Verujem da bi postavljanje roka za povlačenje demoralisalo irački narod, ohrabrilo ubice na širem području Bliskog istoka I poslalo signal da Amerika neće ostati pri svojim obavezama. Određivanje roka za povlačenje je određivanje datuma za neuspeh. A to bi bilo neodgovorno”, rekao je Buš.

S obzirom da je mera prošla Predstavnički dom i Senat neznatnom većinom, teško je očekivati da opozicione Demokrate mogu da dođu do dvotrećinske većine, koja je potrebna da se anulira predsednikov veto. Uprkos tome, demokratski lideri poslali su zakon osuđen na propast u Belu kuću, ne bi li iskazali protivljenje onome što je lider većine u Senatu Heri Rid nazvao uvlačenjem američkih trupa u građanski rat kojem se kraj ne nazire. Rid kaže da predsednik sada ima obavezu da objasni kako će okončati rat, i dodaje da će Demokrate sarađivati sa njim.

"Međutim, ukoliko predsednik misli da će nas stavljanjem vetoa na ovaj zakonski predlog sprečiti da radimo na promeni kursa u Iraku, onda se vara", dodao je Rid.

Istraživanje javnog mnjenja koju su zajedno uradili CBS Njuz i Njujork Tajms pokazuje da više od 70 odsto Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik vodi rat. Dve trećine anketiranih podržava određivanje rasporeda za povlačenje američkih trupa.

Predsednik Buš kaže da i sam želi da američki vojnici izadju iz Iraka, ali tek kada iračka vlada bude sposobnija da vodi računa o svojoj bezbednosti.

Buš je, inače, uložio veto na predloženi zakon tačno četiri godine posle svog čuvenog pojavljivanja na nosaču aviona USS Abraham Linkoln, pod transparentom na kome je pisalo: “Misija obavljena”. On je tada poručio američkim mornarima da su oslobodili Irak i Ameriku učinili bezbednijom.

“Veće borbene operacije u Iraku su okončane. U bici za Irak, SAD i naši saveznici su pobedili”, rekao je Buš tada.

Manje od 200 Amerikanaca poginulo je u Iraku do trenutka kada je predsednik održao taj govor pre četiri godine. Broj američkih žrtava danas je veći od tri hiljade. Portparol Bele kuće, Dejna Perino, kaže da su SAD i njihovi saveznici odneli pobedu u tome što su nadvladali iračku armiju i srušili režim Sadama Huseina. Ona je optužila Demokrate za politički trik i vrhunac cinizma zbog toga što su odlagali predaju zakona predsedniku Bušu do četvrte godišnjice njegovog govora o obavljenoj misiji.

Predsednik se u sredu sastaje sa republikanskim i demokratskim liderima Predstavničkog doma i Senata sa kojima će razgovarati o izradi novog zakona o finansiranju ratova u Avganistanu i Iraku, kako bi se krenulo napred po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG