Linkovi

Ehud Olmert  pod pritiskom da podnese ostavku


Politička scena u Izraelu je uzburkana posle objavljivanja zvaničnog izveštaja o prošlogodišnjem ratu u Libanu. Premijer Ehud Olmert je pod sve većim pritiskom da podnese ostavku pošto je zvanična komisija oštro kritikovala način kako je vodjen rat u Libanu.

Petočlana komisija optužila je Olmerta za, kako je rečeno, ”teške propuste u prosudjivanju, odgovornosti i oprezu.“ Dodatni odarac predstavlja ostavka ministra u njegovom kabinetu, Eitana Kabela.

Ehud Olmert mora da podnese ostavku,“ rekao je Kabel. ”Ne mogu da budem u vladi koju on vodi.“

Kabel je član Laburističke stranke, najveće od stranaka koje sačinjavaju vladu. Neki članovi Olmertove stranke Kadima takodje ga pozivaju da se povuče, ali većina i dalje stoji uz njega. Jedan od takvih je ministar Avi Dihter koji je odao priznanje načinu na koji je Olmert vodio zemlju neposredno pošto je bivši premijer Arijel Šaron doživeo težak moždani udar, januara 2006.

Medjutim, Olmerta sada okrivljuju za propust da nanese odlučujući udarac gerilskoj grupi od oko 5 hiljada boraca organizacije Hezbolah, tokom 34-dnevnih vazdušnih i kopnenih napada na Liban.

U izveštaju komisije se kaže da je Olmert brzopleto ušao u rat, pošto su pripadnici Hezbolaha upali preko graice i oteli dva izraelska vojnika. Komisija kaže da on nije imao detaljan vojni plan i da ga nije ni tražio. Premijer je reagovao sledećim rečima:

Bilo je grešaka i propusta... i oni će biti ispravljeni,“ rekao je Olmert, dodajući da njegova ostavka ne bi bila adekvatna.

Medjutim, izraelska javnost vidi stvari drugačije. Prema jednoj anketi, 69 odsto gradjana smatra da bi Olmert trebalo da podnese ostavku.

XS
SM
MD
LG