Linkovi

Tri godine otkako se EU proširila sa 15 na 25 članica


Tačno prije tri godine su definitivno pali svi ostaci "čelične zavjese" i podjela na evropski Istok i Zapad- u svome najvećem proširenju u istoriji, "velikom prasku". Unija je u punopravno članstvo primila deset novih država, potvrđujući namjeru da širi prostor ekonomskog blagostanja i demokratije- u svemu tome se nije izgubio i osnovni evropski politički cilj- stabilno okruženje i eliminisanje bilo kakve prijetnje ratom.

Nove članice su podigle svoje zastave u Briselu, dobile mogućnost pristupa evropskim razvojnim fondovima, a, pored ostalog, otvorile su, zauzvrat,vrata svojih tržišta, čineći evropski prostor jednim od najvećih tržišta na svijetu.

Briselska je teza da su od proširenja koristi imali svi- čak i oni koji su mu se suprotstavljali. Međutim, bojeći se da šaroliko društvo koje je došlo, pretežno, iz krutih i ne pretjerano bogatih socijalističkih sistema, dovede do zajedničkih parametara ekonomske, ali i političke stabilnosti, "stari Evropljani" su sebi i ostalima obećali da će prije svakog novog proširenja, kada i ako se dogodi, dva puta razmisliti.

U strahu od najezde sa Istoka- jeftine radne snage, organizovanog kriminala,novih ljudi, promjena, Evropljani su reagovali zastajkujući ili, poput Holanđana i Francuza, koji su zbog toga oborili referendume o evropskom ustavu.

U takvoj atmosferi, zapadni Balkan evropske perspektive nastoji da zamijeni konkratnim napretkom u procesu integreacije sa evropskom maticom.

Uz sve dodatne otežavajuće okolnosti u tome kakve su, iz briselskog ugla,primjerice, predugo čekanje na novu vladu u Beogradu ili dogovor o policijskim reformama u Sarajevu, evropski zvaničnici iščekuju i kako će se zaključiti kosovski proces, kako bi balkanski dosje bio kompletiran i spreman za nove integracijske faze.

U tom je svjetlu ovih dana evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, u autorskom članku za European Voice ponovio važnost skorog nalaženja rješenja za Kosovo, odluke koja sada, sa svom svojom težinom, leži na Savjetu bezbjednosti UN-a.

"Onda kada kosovski status bude utvrđen, teritorijalna organizacija zapadnog Balkana više neće biti otvoreno pitanje", kaže komesar Rehn, vjerujući da će ta situacija dozvoliti balkanskim političkim liderimla da se u punoj snazi koncentrišu na budućnost, umjesto na prošlost, fokusirajući se na prioritete koji zaista znači nešto njihovim građanima: ekonomski razvoj i približavanje EU.

XS
SM
MD
LG